Code wit

14 december 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Hij was kort maar hevig: de winter van 2017-2018. En dus moet je als natuurfotograaf snel zijn als je wat winterbeelden wilt schieten in Nederland. Code rood of niet, ja moet er op uit. En zo vond ik mijzelf afgelopen zondag (10/12) terug in een witte Oostvaardersplassen.

Het sneeuwde de hele tijd en een striemende wind liet de sneeuwvlokken prikken in mijn gezicht. Maar de witte wereld maakte dat alles meer dan waard. In totaal heb ik zo’n tweeënhalf uur rondgelopen. Voornamelijk zoekend naar edelherten in de sneeuw. Ze zijn lastig te benaderen en ik wil ze ook niet opjagen. Gelukkig kon ik vanaf het fietspad onderstaande foto maken.

Ik denk dat ik mijn kerstkaart voor volgend jaar al gemaakt heb. Al snel verdween de groep, waar deze man deel van uitmaakte, het bos in.

Om even uit de wind te blijven volgde ik hun voorbeeld. Ik was ondertussen druk bezig om mijn camera sneeuwvrij te houden. Hij kan wel wat vocht hebben, maar met een volledig dicht gesneeuwd oculair is het moeilijk fotograferen. Ik kreeg later van een andere fotograaf deze foto toegestuurd. Met dank aan Fred van der Tak. Je ziet mij hier in het Oostvaardersbos.

Nadat ik het bos weer verlaten had zag ik een eenzaam hert in het riet staan. Het begon net weer wat harder te sneeuwen. Gelukkig niet zo hard dat ik niet meer kan fotograferen, want ik ben erg blij met deze foto.

Door de sneeuwval waren veel foto’s niet echt scherp en ik hield het voor gezien. Ook al omdat ik toch behoorlijk doorweekt begon te raken van de smeltende sneeuw op mijn kleren. Een glaasje cognac bij de kachel begon een steeds aantrekkelijker idee te worden. Dus begon ik aan de wandeling naar huis.

Nog een laatste foto, waaraan je kan zien dat ik door de kou de camera niet echt meer stil kon houden. 😉

Een kort blogje deze keer. Net als de winters in Nederland.

11 Reacties

 1. ingrid smit

  hai rene ik zou heel graag een foto gebruiken voor behang is dat mogelijk en wat kost dat vind ze echt prachtig groetjes ingrid smit

  11 januari 2018 om 18:05

 2. Van mij had het wel langer wit mogen blijven dan 3 dagen, wat was het mooi. En ja, tijdens de sneeuwbuien was het afzien, ook voor de camera, ben bewust die dag dichtbij huis gebleven….. Maar jouw edelhert foto’s zijn het dubbel en dwars waard, prachtige momenten. en de echte wintersfeer. Op naar meer van dit in 2018
  groetjes Ghita

  26 december 2017 om 15:26

 3. yemrev

  Je hebt niet voor niets je leven in de waagschaal gezet, René, want een ontmoeting met een edelhert is toch best bijzonder. Inderdaad valt fotograferen als het zo hevig sneeuwt niet mee, maar het zijn wel mooie sfeerplaten zo.
  Groet, Dick

  17 december 2017 om 19:11

 4. Schitterende momenten om edelherten vast te leggen in deze omstandigheden. Dapper van je om er rond te struinen in dat weer. De cognac zal achteraf goed gesmaakt hebben.

  17 december 2017 om 12:30

 5. Code wit ligt je wel zo te zien. Het is een schitterende serie geworden die zeker een cognacje na afloop verdient.
  Groet, Kees

  15 december 2017 om 15:28

 6. Droomplaat, die eerste. Maakt fotografisch je hele winter al goed, toch?

  Hartelijke groet, Corrie

  15 december 2017 om 12:16

 7. Wauw, die eerste foto van dat edelhert, geweldig.
  Ook de andere foto’s zijn prachtig, maar die eerste is echt super.
  Ja het waren slechts 3 dagen met winterse omstandigheden, ik kon er zelf pas dinsdag van genieten toen de dooi alweer inzette. Maar de winter is nog niet voorbij en ik hoop dat we in januari of februari nog een keertje sneeuw krijgen.
  groetjes Ghita

  15 december 2017 om 12:06

 8. mooie opnames René en ik heb ook nogal miserie gehad mijn lens droog te houden dat was vegen en vegen om toch nog wat te kunnen fotograferen

  15 december 2017 om 00:07

 9. Vooral lastig om de sneeuw van je glaswerk te weren. Prachtserie René.

  14 december 2017 om 21:51

 10. Wat een geweldig mooie en sfeervolle serie heb je ervan gemaakt, René. Machtig mooi dat je die edelherten zo mooi hebt kunnen fotograferen. De laatste is een hele fijne uitsmijter van deze fraaie sneeuwserie.

  14 december 2017 om 21:18

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.