Jaaroverzicht 2017

31 december 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Voor mij persoonlijk was 2017 een jaar van weinig hoogtepunten en veel dieptepunten. Vooral op het gebied van de gezondheid zat het, voor mij en degenen die mij lief zijn, niet mee. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op mijn fotografie. Vooral het feit dat ik vanaf september om gezondheidsredenen niet meer mocht autorijden beperkte mij in ernstige mate. Ook het bloggen en reageren op andermans blog is er veelal bij ingeschoten. Al met al een jaar om snel te vergeten. Was het dan allemaal kommer en kwel? Gelukkig niet. Zo heb ik weer een aantal foto’s mogen verkopen en stonden foto’s van mij op de cover van twee boeken. Vooral dat mijn foto gebruikt is voor het boek “Zo fotografeer je de natuur” van Roots Magazine vind ik een grote eer.

En om het jaar positief af te sluiten komt hier mijn jaaroverzicht. Van elke maand de  mooiste, meest bijzondere of dierbaarste foto. Veel plezier met deze terugblik.

januari

De maand januari breng ik traditiegetrouw door in de Oostvaardersplassen. Hoogtepunt dit jaar was een winterse dag waarop volop geschaatst werd. Ik had meer belangstelling voor een groepje baardmannetjes. Dit vrouwtje ging er even mooi voor zitten.

februari

Deze high-key foto van een ooievaar maakte ik in natuurpark Lelystad. Eén van mijn vaste fotografieplekjes. Deze foto is nog niet eerder op mijn blog verschenen.

maart

Net als zo veel andere natuurfotografen ben ik in maart bezig geweest met de bosanemoontjes. Deze sfeeropname bij Amelisweerd vind ik zelf de mooiste.

april

Het hoogtepunt van april was ongetwijfeld de vondst van deze parende oranjetipjes. Het duurde meer dan een uur voordat ik überhaupt ééntje gevonden had in het grote veld pinksterbloemen, maar de beloning was er dan ook naar.

mei

Voor mei is het een moeilijke keus geweest. Zoveel mooie foto’s kunnen maken: steenuiltje, Laakse slenk of Groentjes (vlinder). Toch is het deze opname geworden van een boom op de Westerheide bij Hilversum. Een beetje Afrika in Nederland.

juni

Erg blij ben ik met bovenstaande panorama. Samengesteld uit drie afzonderlijke opnames van dezelfde reegeit. Verbazingwekkend hoe makkelijk en goed je die met de huidige software naadloos aan elkaar kunt plakken. Dit was trouwens bij het Naardermeer.

juli

Van juli wil ik jullie deze foto laten zien. Nog niet op mijn blog verschenen tot nu toe, maar wel één van mijn favoriete foto’s van het jaar. Gemaakt in de “Stille Kern” in het Horsterwold.

augustus

De zomervakantie naar vlinderparadijs de Eifel leverde naast vlinders ook deze vliegende blauwe glazenmaker op. Voor mij de mooiste van de maand.

september

Weinig keuze in september. Ik had welgeteld de keuze uit twee foto’s. Het werd deze van een druppende inktzwam, die ik maakte in het bos vlak bij mijn huis.

oktober

Ook oktober levert een paddenstoelenfoto. Experimenteren met een lampje resulteerde in bovenstaande foto.

november

Eén van de hoogtepunten van mijn jaar: voor het eerst een bosuil gezien en kunnen fotograferen. De herfstsetting geeft nog wat extra’s aan deze foto.

december

Twee dagen sneeuw was genoeg voor de foto van de maand. De Oostvaardersplassen waren magisch gehuld in een witte deken. Lang leve code rood!

Als ik de foto’s zo op een rijtje zie kan ik toch tevreden terugkijken op 2017. In ieder geval voor wat de fotografie betreft. Hoewel ik de tweede helft van het jaar weinig gefotografeerd heb, is het toch een mooie, afwisselende serie geworden. Een mooie afspiegeling van mijn fotografie-interesse. Met andere woorden: ik vind gewoon alles leuk om te doen binnen de natuurfotografie. En dat wil ik graag zo houden.

Ik wens iedereen al het goede voor 2018, maar bovenal een gezond jaar!

16 Reacties

 1. Prachtige serie Rene!! Vanuit Chile blijf ik je ook in 2018 volgen 🙂 Saludos

  23 januari 2018 om 22:29

 2. Ondanks tegenslagen is het een prachtig overzicht geworden, waar de bosanemoon er voor mij echt uitspringt en de paddenstoel foto van oktober spelend met het lampje. Ik wens je voor 2018 een mooi fotojaar, minder tegenslagen in goede gezondheid en veel liefde om je heen.

  Sorry dat ik iets laat ben, voor mij is 2018 met een operatie begonnen en kan nu weer een klein beetje achter de laptop hangen…

  Groetjes Von

  16 januari 2018 om 14:02

 3. Gonnie van de Schans

  Hallo René,
  Een prachtig jaaroverzicht laat je zien. Fraaie opnames en wat een bekroning op je werk om 2 foto’s op een cover van een boek geplaatst te krijgen. Daar kun je trots op zijn.
  Mooi het baardmannetje en ik heb ook genoten van je winterse beelden uit de Oostvaardersplassen. Wat is het daar mooi in de sneeuw. Fraai ook zijn de landschapsfoto’s van de heide bij Hilversum en het Hortserwold.
  Ik wens je veel gezondheid en geluk voor 2018, dat het op deze gebieden een beter jaar voor je mag worden.

  9 januari 2018 om 22:57

 4. Hoi René, om te beginnen de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, hopelijk in betere gezondheid dan 2017.
  Ondanks je beperkingen heb je toch weer een fraai jaaroverzicht bij elkaar gefotografeerd, een fjne afwisselende serie, waarbij me steeds opvalt hoe goed je gebruik weet te maken van het mooie licht.
  Stuk voor stuk prachtige platen, waar ik 3 favo’s uit kies: de Highkey ooievaar, de Westerheide en het Horsterwold.
  Ik wens je in 2018 weer veel fotoplezier met fraaie resultaten!

  Groet Loes

  3 januari 2018 om 08:38

 5. Ha René,
  aan de kwaliteit van je foto’s is geen enkele misère af te lezen. Wat een prachtige, afwisselende serie laat je hier zien.
  Voor 2018 wens ik jou en je gezin alle goeds op ieder gebied.

  Hartelijke groet, Corrie

  2 januari 2018 om 15:09

 6. Gezondheid schijnt voor veel mensen een issue te zijn geweest in 2017 en dat achter je laten geldt natuurlijk niet als iets vanzelfs. Er mee omgaan is dan de uitdaging voor het nieuwe jaar. Als je omgeving verkleint word door gebrek aan vervoer zullen de foto-onderwerpen misschien gaan veranderen. Macro bijvoorbeeld kun je overal uitvoeren.

  Je overzicht is schitterend, die ooievaar, de ree heel knap geplakt … Alleen maar mooie platen. Hoewel ik dit jaar maar heel weinig gefotografeerd heb en ook maar weinig op pad geweest ben zou ik toch geen keuze per maand kunnen maken. Ook dat is een kunst.

  Een goed nieuwjaar René !!!

  2 januari 2018 om 12:44

 7. Hoi René
  Wat fotografie betreft toch een mooi jaar met veel prachtige foto’s.
  De ooievaar, de zonsopkomst achter de boom, de reeën (ehh ree), het prachtige landschap van de maand juli, het uiltje van november en die geweldige winterfoto van december. Allemaal juweeltjes.
  Hopelijk wordt 2018 wat gezondheid betreft een beter jaar en kun je weer net zoveel mooie foto’s , of meer, maken als in 2017.
  groetjes Ghita

  1 januari 2018 om 16:48

 8. Het spijt me om te horen dat 2017 voor wat betreft de gezondheid ook voor jou een teleurstellend jaar was. Aan deze prachtige fotoserie valt dat niet af te zien, want daar zitten weer jaloersmakend mooie platen tussen.
  Voor 2018 wens ik jou en de jouwe alle goeds, laten we hopen dat je weer in goede gezondheid wat meer op pad kunt en het een jaar wordt met veel fotogenieke momenten en situaties.

  1 januari 2018 om 14:20

 9. Hoi René,
  Ondanks een minder goed jaar heb je toch een een heel mooi overzicht kunnen samenstellen. Heel gevarieerd door een brede interesse, waar ik mij heel erg in herken.
  Ik hoop dat jouw mobiliteit en gezondheid in het algemeen verbeteren zodat je eropuit kunt trekken zoals je graag wilt.
  Ik wens je een plezierig 2018, in alle opzichten.
  Groet, Kees

  1 januari 2018 om 10:46

 10. Heb zelf ook wel eens nagedacht over een jaaroverzicht maar ik zou bij God niet weten welke foto’s er voor in aanmerking zouden komen 🙂 Ik heb dit jaar schitterende foto’s van jou voorbij zien komen. En ook dit is dik genieten. Graag zo doorgaan in 2018

  31 december 2017 om 17:49

 11. Hoi René,

  Schitterende foto’s laat je hier zien, vooral je landschap opnames van de maanden Mei en Juli spreken mij aan vanwege de prachtige sfeer.

  Fijne jaarwisseling en vooral véél goede gezondheid gewenst voor 2018!

  Gr,
  Remco

  31 december 2017 om 17:42

 12. yvonne westende

  Beste René, dank je wel voor je jaaroverzicht. Heel mooi. Ik hoop dat het snel beter met je gaat en wens je alle goeds voor 2018.
  Weet dat ik geniet van je foto’s en bijgesloten verhalen. Groet Yvonne

  31 december 2017 om 14:17

 13. Stuk voor stuk prachtige foto’s! Ik bewonder het geduld dat je hebt voor het maken van sommige van deze foto’s.
  De beste wensen voor 2018!
  Groetjes Senna

  31 december 2017 om 11:40

 14. Dat was weer uitermate genieten van de prachtige foto’s en voor 2018 wens ik je weinig zorgen en een goede gezondheid voor u en al die je lief zijn.

  31 december 2017 om 11:18

 15. yemrev

  Hoi René. Je bent er vroeg bij! (die van mij staat ingepland voor 20:17…) Ondanks alle tegenslag dit jaar heb je een mooi overzicht weten te verzamelen. Inderdaad zeer afwisselend. Ik had me net voorgenomen om niet meer achter bosanemoontjes aan te gaan hollen, maar als ik jouw plaatje hier zie, begint het toch weer te kriebelen. Misschien wel de mooiste van dit overzicht, hoewel de safari-boom ook een topper is. Ach, waarom ook kiezen: ze zijn allemaal mooi.
  Ik wens jou en de rest van de familie voor het aankomende jaar het allerbeste toe en probeer vooral gezond te blijven!
  Groetjes, Dick

  31 december 2017 om 10:08

 16. Dank je voor het genieten van de mooie foto’s van afgelopen jaar. Ik wens je een goed uiteinde en een gezond en gelukkig 2018.

  31 december 2017 om 09:54

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.