Poldervalk

21 januari 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Mijn eerste blog in dit nog jonge jaar. De titel van dit blog suggereert misschien de ontdekking van een nieuwe valkensoort, maar helaas. Dit blog gaat over een torenvalk in de polder. Door mij even herdoopt tot poldervalk. Want waar zie je deze soort het meest: in de polders! Een aantal keren ben ik wezen kijken of ik mooie foto’s kon maken. Het verhaal ging dat er een hele tamme torenvalkdame in de polder zat. Deze kon je tot op een vijftal meters met je auto benaderen en nog bleef ze zitten. De eerste paar keer voldeed ze bij mij niet aan deze reputatie. Dichterbij dan op een zandhoopje kwam ze niet. De paaltjes langs het polderweggetje leken haar niet te interesseren.

Nadat we een aantal keren zonder succes huiswaarts gekeerd waren, dachten we dat misschien de wind spelbreker was. Tot nu toe stond er altijd een stevig briesje. Misschien niet ideaal voor een torenvalk om op een paaltje te gaan zitten. Dus gingen we het nog één keer proberen op een dag met minder wind. En ja hoor, mevrouw zat al op ons te wachten.

En we konden inderdaad heel dichtbij komen. Wat een mooie beleving was dat. Oog in oog met een wilde torenvalk op een meter of zes. Alleen voor fietsers en wandelaars ging ze op de wieken. Om even later weer terug te keren.

Na heel veel portretjes was het wachten natuurlijk op de vangst van een prooi. Die ze dan natuurlijk voor onze neus zou moeten gaan oppeuzelen. Het duurde even, maar ook deze wens kwam uit. Ze zat weliswaar met de rug naar de auto, maar dat maakte het voor mij niet minder speciaal.

Helaas kwam er net op dit moment een fietser aan, dus weg was ze met de muis. Verder het veld in ging ze verder met haar ontbijt. Te ver voor foto’s. Maar dat maakte mij niet meer uit. Ik had mijn shot, ook al was het er maar één.

En de voorstelling was nog niet afgelopen. Even later kwam ze, met een volle maag, weer langs de weg zitten. Met de rug naar ons toe begon ze aan een poetsbeurt. Maar ze hield ons wel in de gaten. Zo af en toe wierp ze een blik over haar schouder.

Daarna is het natuurlijk tijd om even uit te buiken. In dit geval op een metalen hek. Niet het meest fotogenieke plekje als je het mij vraagt.

Soms is het ook wel weer handig die fietsers en wandelaars die langs komen. Zo vloog ze nu vanaf het lelijke hek naar een mooie oude weidepaal. Inclusief ijzeren band en prikkeldraad.

En zo eindigt, voor nu, mijn jacht op de poldervalk toch met een mooie serie foto’s. En ik heb weer wat geleerd over het gedrag van deze vogel. Boven windkracht drie gaan ze niet op de paaltjes zitten. Natuurlijk zijn er nog wel wat wensen over: de torenvalkman wilde nog niet meewerken en ook een mooie landingsfoto staat nog op mijn verlanglijstje. Dus er komt ongetwijfeld nog een vervolg…..

18 Reacties

 1. Wat maakt René Vos zijn foto’s zo bijzonder? Dat is niet zo makkelijk te beschrijven, maar zijn geduld en de liefde voor de Natuur! Wij zijn groot fan van hem! Hartelijke groet, Natuurlijk Noorden

  21 april 2018 om 18:32

 2. Kan slechts beamen wat door alle anderen al is gezegd: fantastische opnames!

  8 februari 2018 om 00:58

 3. Het heeft de moeite geloond om terug te gaan. Prachtige en scherpe foto’s.

  31 januari 2018 om 17:31

 4. Wat een mooie foto’s van de valkjes Rene.
  Allen mooi van kleur en scherpte.
  Groetjes Tinie

  29 januari 2018 om 14:05

 5. Hoi René,
  Een roofvogel op zo’n manier fotograferen is toch wel een luxe. Het heeft je prachtige platen opgeleverd. Hoe vaak krijg je de kans om zo dichtbij te komen?
  Groet, Kees

  25 januari 2018 om 09:04

 6. Beeldschoon…
  zowel de dame als de foto’s.

  Hartelijke groet, Corrie

  23 januari 2018 om 21:39

 7. yemrev

  Mooie serie, René. Geen verkeerd licht. Ik begrijp dat je een auto met chauffeur had? Heeft ook zo zijn voordelen!
  Groet, Dick

  22 januari 2018 om 22:23

 8. Wat een gave serie, super om met zo’n blog het jaar te beginnen. Echt geweldig hoe je de torenvalk zo dichtbij kon fotograferen, en ook nog met prooi. geweldige blog
  groetjes Ghita

  22 januari 2018 om 18:13

 9. Nou met zulke mooie foto’s kun je je eerste blogje van het jaar wel beginnen. Echt super! Groetjes

  22 januari 2018 om 16:34

 10. Janneke

  Tja, ik ben zo’n fietser daar (ik herken die laatste paal). En inderdaad zie ik vaak poldervalken bidden, of voor mij wegvliegen… Één keer bleef ze wel zitten, spectaculair!

  22 januari 2018 om 16:06

 11. Wat een heerlijke serie van dit torenvalkje, ik heb een lichte voorkeur voor de derde en de vierde foto. Zo dicht heb ik een torenvalkje nog niet kunnen benaderen, dus ook voor mij valt er nog wel wat te wensen op dit vlak.

  22 januari 2018 om 15:55

 12. Heerlijk zo’n fijn meewerkende vogel, ze heeft je een fraaie serie opgeleverd!

  Groet Loes

  22 januari 2018 om 08:06

 13. Ouwe valkenvluiterraar..

  21 januari 2018 om 21:28

 14. Jan Voskuil

  schitterende serie dik compilment

  21 januari 2018 om 19:50

 15. Wat biedt de natuur toch mooie platen.Ook ik ga voor valk met prooi want die kans krijg je niet alle dagen

  21 januari 2018 om 19:39

 16. Eigenlijk zijn alle foto’s prachtig maar toch een lichte voorkeur voor de foto met prooi. Het leven in de natuur zoals het is

  21 januari 2018 om 18:54

 17. Heb zelf niet zo’n moeite met het metalen hek hoor maar een leermomentje voor mij om op de wind te letten. De foto met prooi is wondermooi maar eigenlijk is het moeilijk kiezen. De uiterst zacht ogende veertjes op foto 1 en 2 bijvoorbeeld.

  21 januari 2018 om 16:09

 18. pauwla

  Hallo, René, heel mooie foto’s van je poldervalk. Ik heb genoten. grt.

  21 januari 2018 om 15:54

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.