De Tuinhut 1

25 mei 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Begin mei was het weer tijd voor mijn jaarlijkse fotohutuitje (ja, lees het nog maar eens een keer) met Dick. Dit keer was de keus gevallen op de tuinhut van Arjan Troost in Rijssen. Bekend door de mogelijkheden om duikende ijsvogels te fotograferen. Helaas werd het in de weken voor de gereserveerde datum al duidelijk dat de plaatselijke ijsvogel de winter niet was doorgekomen. Dat was wel even een tegenvaller en dus hoopten we, zoals altijd, op een mooie havik of sperwer voor de hut. En ook de eekhoorns zijn altijd leuk om te fotograferen.

Na ontvangst met een kopje koffie begeleide Arjan ons naar de hut, gelegen aan de rand van zijn tuin. En dan begint het wachten en de gespannen verwachtingen. Zouden de roofvogels komen? Of andere bijzondere soorten. Na een rustig begin wordt het langzamerhand steeds drukker. De meest gangbare soorten waren de huismus, de tortelduif en de groenling. In dit eerste blog zal ik die dan ook de revue laten passeren.

Deze vrouwtjesmus ging even zitten op het mooiste plekje voor de hut.

Het mannetje ging boven de vijver op een tak zitten. En daar komt alle zegen van boven. Het levert een leuke foto op.

Het was erg zonnig die dag en ik vond het licht behoorlijk lastig. De zon heeft begin mei al veel kracht en de meeste tijd hadden we vrij hard licht. Dus het bleef de hele dag hard werken om mooie foto’s te maken. En als de zon eventjes achter een wolk verdween was het zaak daar van te profiteren.

Naar mate de dag vorderde werd het warmer en verschillende vogels kwamen langs voor een badsessie. Ook onze mussenfamilie konden de lokroep van het verkoelende water niet weerstaan.

Al kun je het pootjebaden van deze mus eigenlijk niet als badsessie betitelen.

Maar het vrouwtje deed even voor hoe je goed in bad gaat. Het was een gespetter van je welste. Kijk dat is nog eens een badscène.

Naast de huismussen zijn er dus veel groenlingen ter plaatse. Maar bij het nakijken van mijn foto’s blijkt dat ik opvallend weinig foto’s van heb gemaakt. In ieder geval weinig foto’s die mij kunnen bekoren. Eigenlijk geen idee waardoor dat komt. We moeten het dus doen met deze foto van een gespiegeld mannetje groenling.

Toch jammer dat ik niet meer mooie foto’s heb (kunnen) maken. Want het is een prachtig vogeltje!

De derde soort die ik in dit blog wil laten zien is de tortelduif. Zoals meestal zijn ze ook op deze plek met z’n tweeën. Regelmatig laten ze zich samen zien voor de hut. En geven zo voldoende kansen om ze te fotograferen.

Door het felle zonlicht moet ik soms behoorlijk onderbelichten. Dus ondanks de zon dus toch donkere foto’s. Maar het geeft wel een mooie sfeer vind ik. Hieronder nog een voorbeeld.

Je ziet het, soms lopen ze bijna je lens binnen.

Net als de andere vogels nemen de tortels in de middag ook een bad. Een grotere vogel levert natuurlijk ook meer spetters op.

Het leuk van deze foto vind ik dat ik hem van voren heb kunnen nemen. En dan ook nog samen met de spiegeling. Ik vind hem erg mooi.

Na het badderen ging de duif met zijn vleugel omhoog zitten. Zou dat zijn om op te drogen? Ik had het nog nooit gezien zo. Wel een grappig beeld.

Alsof hij zijn vinger opsteekt in de klas!

Hiermee eindig ik mijn eerste blog over ons bezoek aan de tuinhut van Arjan Troost. In een volgend blog laat ik zien wie en wat er nog meer voorbij kwamen.

 

 

12 Reacties

 1. prachtige serie, mooie rustige achtergronden en haarscherpe vogels, zo wil je ze het liefst. Ook wat leuke badder actie, wat wil je nog meer. Ik ga volgende week naar de hut in Espelo van Arjan Troost, hoop daar ook mooie foto’s te kunnen maken.
  gr.Ghita

  2 juni 2018 om 14:59

 2. Dit is genieten geblazen van deze prachtige foto’s!

  30 mei 2018 om 11:19

 3. Hoi René,
  Dit is een serie waar je blij mee mag zijn. Het is tegelijkertijd een goede reclame voor de hut, want zo te zien hebben jullie geen problemen gehad met het zoeken naar een passende achtergrond. IJsvogels schijnen vooral in maart en april een zware tijd gehad te hebben (bron: Vroege Vogels) en dat heeft wellicht bij deze hut ook meegespeeld.
  Ik ben benieuwd naar het vervolg.
  Groet, Kees

  29 mei 2018 om 12:13

 4. Een ware genot om naar te kijken en het te bekijken, Rene!
  Heel mooi…
  Groetjes van Anna 😃

  28 mei 2018 om 09:00

 5. Schitterende foto’s wat ben jij een kei van een fotograaf

  28 mei 2018 om 00:19

 6. Je eerste serie uit de tuinhut lever stuk voor stuk knappe foto’s op, ben benieuwd naar de volgende reeks

  27 mei 2018 om 18:31

 7. Wat een heerlijke serie weer om te bekijken, vooral de badderende foto’s doen het erg goed bij de huidige temperaturen. En dan te bedenken dat dit nog maar deel 1 is … Dat belooft nog wat. 🙂
  Fijne zondag verder, René.

  27 mei 2018 om 12:50

 8. Leo

  Nou Renee…ze mogen er zijn hoor…dat je af en toe niet hebt zoals je wilt heeft iedereen weleens hè…dat hoort bij het fotograferen…tis geen studio werk hè…ben benieuwd naar het verdere resultaat. Groetjes.

  27 mei 2018 om 09:02

 9. De eerste foto van de duif en de spetterende mus zijn de foto’s die voor mij het fijnst kijken maar eigenlijk zijn ze allemaal van grote klasse.

  26 mei 2018 om 23:51

 10. Pracht foto’s René.
  Groetjes Tinie

  26 mei 2018 om 21:08

 11. yemrev

  Hoi René,
  Wat lijkt het alweer lang geleden…en ik moet nog beginnen met uitzoeken. Dit is alvast een mooi setje foto’s van ons tuinhutuitje (inderdaad een raar woord…).Ben benieuwd naar het vervolg.
  Groet, Dick

  26 mei 2018 om 20:55

 12. Pauwla

  Prachtig Rene’

  26 mei 2018 om 20:46

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.