De tuinhut 3

19 juni 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Hier is dan de laatste in de serie van drie over ons (Dick en ik) bezoek aan de tuinhut van Arjan Troost. Na de meest voorkomende vogels en de eekhoorns laat ik nu de incidentele (gevleugelde) bezoekers zien.

Eén van die bezoekers was een gaai. In de volksmond ook wel Vlaamse gaai genoemd. Ooit is het Vlaamse verdwenen en werd deze prachtige vogel een gaai. Geen idee waarom, maar velen zeggen nog gewoon Vlaamse gaai. Dus dit is dan een Overijsselse Vlaamse gaai.

Je ziet ze ook vaak in woonwijken en tuinen, maar het blijven toch schuwe bosvogels. Bij het minste of geringste geluid of beweging zijn ze verdwenen. Ze zijn dus moeilijk te fotograferen in het veld, maar vanuit zo’n hut gaat het prima.

Een andere vogel die ik ook thuis wel eens in de tuin zie is de heggenmus. Meestal scharrelend over de grond tussen de struikjes en de bladeren. Het was dus een meevaller dat dit exemplaar even wat hoger ging zitten.

Ik vind vooral de achtergrond erg mooi in deze foto.

Een graag en vaak geziene gast bij fotohutten is de grote bonte specht.

Ik heb best wel wat foto’s van deze specht, maar op één of andere manier spreken ze me niet echt aan. Waarschijnlijk omdat ze teveel lijken op eerder foto’s die ik gemaakt heb. Bovenstaande foto springt er echter uit, door de donkere achtergrond.

Ik heb als laatste foto degene bewaard die ik zelf de mooiste vogelfoto van deze dag vind. Dit winterkoninkje ging precies op het juiste plekje zitten.

Een prachtig beestje! En voor mij dus de topper van de dag, samen met de drinkende eekhoorn in mijn vorige blog.

De dag is weer omgevlogen. En ondanks te lichte teleurstelling over het ontbreken van de ijsvogel en de afwezigheid van roofvogels, was het weer een leuke dag. Nu is het al weer nadenken over waar en wanneer we volgend jaar naar toe gaan.

15 Reacties

 1. Pingback: Dagje Tuinhut 1 – Voorbijgangers – Yemrev Kiekt

 2. ook dit is een mooie serie. De specht met die donkere achtergrond werkt goed. en wat een mooi licht bij het winterkoninkje.

  23 juni 2018 om 12:22

 3. yemrev

  Nou René, er zijn toch wel meer foto’s gelukt dan je hier laat zien (reactie op Sandra…) of ben je zo kritisch geworden? Maar misschien waren die allemaal een beetje veel van hetzelfde. Dat is bij mij tenminste wel het geval. Ik moet me nog door een hele berg foto’s heenwerken, maar het begin is er. Hopelijk kan ik binnenkort ook wat laten zien. Je afsluiter is inderdaad een hele mooie. Die heb ik even gemist…
  Groet, Dick

  22 juni 2018 om 19:16

 4. Prachtige foto’s.

  21 juni 2018 om 19:01

 5. Pracht foto’s René.
  Groetjes Tinie

  21 juni 2018 om 18:45

 6. Hoi René,
  Je hebt een fraaie selectie gemaakt, want stuk voor stuk zijn het knappe platen. Zo’n vogelhut biedt meestal genoeg kansen om uitgebreid te fotograferen. Je hoopt dan altijd op zulke voltreffers.
  Groet, Kees

  21 juni 2018 om 08:45

 7. De tweede foto van de vlaamse gaai vind ik wel heel erg mooi maar ook de laatste opname van het winterkoninkje mag je gerust een toppertje noemen

  20 juni 2018 om 20:20

 8. Geweldig mooie foto’s. Blij dat ik er mocht van genieten!

  20 juni 2018 om 15:06

 9. Wat zijn het weer heerlijke foto’s.Een mens zou geneigd zijn ook eens in zo’n hut te gaan zitten alleen vind ge die hier bij ons bijna niet.Ik denk dat de dichts bijgelegen hut zo’n dik uur rijden is .Dus blijk ik het maar in de natuur proberen

  20 juni 2018 om 01:09

  • Ik weet natuurlijk niet waar je precies woont, maar Glenn Vermeersch heeft een aantal prachtige fotohutten in Kalmthout die je kunt huren.

   20 juni 2018 om 20:51

 10. Het is toch zo anders in zo’n hut, bijna elke foto lukt geweldig mooi. Kan eigenlijk niet zo kiezen in deze reeks maar dat hoeft ook helemaal niet.

  19 juni 2018 om 22:34

 11. Prachtige foto’s van een hoge kwaliteit, René. Een opmerking toch: de zwarte achtergrond bij de gaai is mooi, klein minpuntje is alleen dat ook de zwarten in de voorgrond behoorlijk dichtgelopen zijn, waardoor er wat details verloren gaan.

  19 juni 2018 om 17:42

  • Sorry, ik bedoel natuurlijk niet de foto’s van de gaai, maar die van de specht.

   19 juni 2018 om 17:48

 12. De foto van het winterkoninkje is inderdaad een prachtplaat René, maar ik vind je foto’s van die gaai toch ook wel erg mooi.
  Die dag in de tuinhut heeft je al met al weer een fraaie serie opgeleverd.

  19 juni 2018 om 15:41

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.