Zomervlinders

08 september 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Nu de zomer zo’n beetje op zijn eind loopt en we langzaam, maar onontkoombaar richting de herfst gaan, is het tijd om wat foto’s van de afgelopen maanden te laten zien. En dan met name foto’s van vlinders. Door de warmte was het een goed vlinderjaar. Vele soorten hadden een extra generatie dit jaar en ook een meer exotische soort zoals de koninginnenpage werd regelmatig waargenomen in ons kikkerlandje. Helaas niet door mij, maar dat mag de pret niet drukken.

In juni ben ik op zoek geweest naar een andere zeldzaamheid: de bosparelmoervlinder. Deze komt o.a. voor op de Veluwe en is, zoals alle parelmoervlinders, prachtig om te zien. Dus vroeg op pad en zoeken langs de bosrand op een heideveldje in het midden van de Veluwe. Het duurde even, maar toen zag ik deze schoonheid.

Is ze niet prachtig!?

Daarna heb ik gewacht tot ze genoeg opgewarmd was en de vleugels open gingen. Ook vanuit die hoek ziet ze er geweldig uit.

Altijd leuk om weer een nieuwe soort voor je lens te krijgen, helemaal zo’n mooie als deze. Het was sowieso een prachtige ochtend, want ik zag ook nog voor het eerst de grootste kever van ons land: een vliegend hert. Helaas geen mooie foto daarvan, maar wel een prachtige natuurbelevenis!

Geen spijt dus van mijn reisje naar de Veluwe, maar meestal zoek ik het toch dichter bij huis. Zo is het Oostvaardersbos vijf minuten fietsen en deze zomer stond het vol met distels, kamille en zwarte mosterd. En die hadden een grote aantrekkingskracht op allerlei vlinders. Honderden zag ik rondfladderen! Geen bijzondere, zeldzame soorten, maar het genieten was er niet minder om. De meest voorkomende soorten waren de koolwitjes: klein geaderd witje, groot koolwitje en klein koolwitje. Soms lastig uit elkaar te houden, vooral als ze rondvliegen. Onderstaande is volgens mij een kleine geaderd witje.

Ook meer kleurrijke soorten lieten zich veelvuldig zien. Eén van de mooiste is dan ongetwijfeld de dagpauwoog. Bijna zo gewoon, dat je soms de schoonheid van deze vlinder vergeet.

Deze was al een beetje gehavend, maar nog steeds prachtig om te zien.

Een lastige vlinder om mooi op de foto te krijgen is het bont zandoogje. Heel vaak gaan ze ergens op het pad zitten of tussen het gras. Ik was dan ook heel blij dat deze bleef zitten op de zwarte mosterd.

Deze foto heb ik gemaakt met de telelens, omdat je met de macrolens niet dichtbij kunt komen. Ze zijn zo weer vertrokken als je te dicht bij komt. Maar soms kom je iets tegen wat niet zo lastig is.

Het slakje bleef rustig zitten 😉

Ik zei al dat er in het Oostvaardersbos geen zeldzame vlinders voorkomen, maar er zitten wel veel verschillende soorten. Een ander soort is het landkaartje. Ik vind het een bijzondere vlinder, omdat de lentegeneratie er heel anders uitziet dan de zomergeneratie. Fascinerend hoe dat werkt. Ik heb nog niet uitgezocht wat de reden daarvoor is. Moet ik zeker nog eens doen. Dit exemplaar van de zomergeneratie verloor zichzelf in een gele wereld.

Mooi hoe de donkere vlinder afsteekt tegen het geel van de zwarte mosterd.

En tot slot van het overzicht van de Oostvaardersbosvlinders de distelvlinder. De foto heb ik omgezet in zwart-wit, omdat ik dan de vlinder zo mooi uit vind komen ten opzichte van de begroeiing. Ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Al met al een leuke oogst tijdens de zomer van 2018.

Eigenlijk moet ik dan ook nog de bijzondere vlinders uit de Weerribben laten zien. Ze hebben al in mijn vorige blog gestaan die over de libellen uit de Weerribben ging. Maar alleen als voetnoot en in het klein. Dus vooruit dan maar.  Bij deze nog een keer, maar dan groter.

Het zijn allemaal zeldzame soorten en laten zien hoe bijzonder de Weerribben zijn als natuurgebied. De eerste is de zilveren maan. Een prachtige naam voor een prachtige vlinder.

Genomen door het gras heen. Ze zat verscholen achter deze koekoeksbloem.

Een andere vlinder was de grote weerschijnvlinder. Deze vloog rond de boom en vaak hoog. Zo af en toe kwam ze op de stam zitten en leek daar wat van af te likken. Niet een bijzondere foto, maar wel een bijzondere soort.

De meest bijzondere soort was ongetwijfeld de grote vuurvlinder. Deze ondersoort komt alleen in de Weerribben voor. Het is dus de enige plek in de wereld waar je hem kan treffen! En tijdens de excursie van VNF-Nijkerk kwamen we er één tegen. Het was midden op de dag en het waaide behoorlijk, dus was ik allang blij dat ik deze foto kon maken.

Gelukkig heeft ook deze vlinder het goed gedaan dit jaar. Met een extra generatie en verdere uitbreiding van het leefgebied. Het is goed om eens te horen dat er ook wel eens successen worden gehaald in de bescherming van onze natuur.

Bedankt voor het lezen/kijken en hopelijk hebben jullie genoten van alle foto’s. Tot een volgend blog!

 

8 Reacties

 1. yemrev

  Hoi René,
  Fraaie serie mooie waarnemingen laat je zien, te beginnen met de fraaie bosparelmoervlinder. Een schoonheid en weer heel anders dan de braamparelmoervlinder die ik in de Elzas zag. Het was inderdaad een heel goed vlinderjaar met veel mooie soorten. Jammer dat je de koninginnepage gemist hebt.
  De foto’s van landkaartje en zandoogje op het gele zwarte mosterdzaad zijn schitterend. Geen verkeerde plant om vlinders op vast te leggen! Het maakt dan eigenlijk niet veel uit of het een zeldzame soort is of niet. De zwartwitte distelvlinder vind ik een beetje jammer, kwestie van smaak.
  De grote weerschijnvlinder heb ik dit jaar ook voor het eerst gezien en is ook een schoonheid.
  Groet, Dick

  15 september 2018 om 22:50

 2. Wow, wat een mooie soorten had je voor de lens.
  En wat heb je ze mooi gefotografeerd René.
  Groetjes Tinie

  15 september 2018 om 21:13

 3. Lasse

  Excellent images !

  10 september 2018 om 09:03

 4. Mooie serie, Rene, vooral de eerste twee foto’s en die met het landkaartje in een zee van geel vind ik erg mooi. jammer dat de grote weerschijnvlinder zijn hemelsblauwe vleugels niet even voor je wilde openen.

  9 september 2018 om 21:58

 5. Hoi René,
  De bosparelmoervlinder is beslist een schoonheid die je heel mooi op de plaat hebt gezet. En dan ook nog een vliegend hert gezien, mazzelaar. Het landkaartje heeft je een hele mooie plaat opgeleverd. Bonte zandoogjes duiken regelmatig bij mij in de tuin op. Het kost dan tamelijk weinig moeite om ze te fotograferen. Distelvlinders vind ik in kleur mooier. Ik vind dat je in zwart-wit teveel mist.
  En de laatste drie heb ik nog nooit gezien. Ongetwijfeld bijzonder om ze een keer te zien.
  Groet, Kees

  9 september 2018 om 11:07

 6. Wat een mooie soorten heb je gezien en sommige ook prachtig op de foto zoals de bosparelmoervlinder. Die heb ik zelf ook gezien op de Veluwe, maar zo slecht op de foto (keihard licht en lelijke gele bloemen) dat die foto mijn blog niet haalde. Zowel met dichte als open vleugels is deze vlinder een beaut. Ook gaaf, d zilveren maan en weerschijnvlinder, heb ik beiden nog nooit gezien. De laatste foto van het landkaartje met de zachtgele achtergrond vind ik ook mooi, de distelvlinder zie ik denk ik toch liever in kleur.
  groetjes Ghita

  8 september 2018 om 18:36

 7. Mooi!

  8 september 2018 om 16:09

 8. Wat een grote verscheidenheid aan vlinders op je blog.Een mens krijgt zo’n zalig gevoel als men ze ziet rondfladderen.Het was echt een heel goed vlinderjaar.Ik heb de koninginnepage 3 keer op mijn pad gehad:1 keer in mijn eigen tuin ,een keer op een wandeling in Ittegem zen een keer in de ardennen waar ik ook massa’s keizersmantels zag op 1 plek.Laatst zag ik ook het rood weeskind een dagactieve nachtvlinder die men zelden ziet maar nu plots op 1 plek zorgde voor een echte invatie.Wat zal ik ze weer missen binnenkort

  8 september 2018 om 14:43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.