Vogelparadijs

22 september 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat afgelopen zomer een bijzondere was. Ik heb het natuurlijk over de warmte en de droogte. De natuur had het moeilijk en overal zag je de gevolgen van het gebrek aan water. In de Oostvaardersplassen was er echter ook een voordeel te zien van de lage waterstand. Hele stukken vielen bijna droog en zo ontstonden er grote slikvlakten waar watervogels en steltlopers massaal kwamen foerageren. En dus plande ik een ochtendje vogelhut. En ik kan niets anders zeggen dat het een prachtige ochtend was.

Voor de hut was een moddervlakte ontstaan en daarachter een stuk met een paar centimeter water erop. Omdat het windstil was fungeerde het water als een perfecte spiegel. Dat moest wel een paar leuke plaatjes op kunnen leveren. Er zaten honderden vogels voor de hut. De meesten op (te) grote afstand, maar zo af en toe kwamen er wat groepjes dichterbij. Ik zag o.a. kieviten, lepelaars, kluten, kemphanen, meeuwen, ganzen, casarca’s en nog een aantal andere steltkopers die ik niet gelijk kon benoemen.

Deze kemphaan kwam dicht bij de hut tijdens het zoeken naar eten. Leuk om zijn modderige snavel te zien.

Als het groepje waar hij deel van uitmaakte later wegvloog kon ik onderstaande foto maken.  Een mooie kemphaan in vlucht, samen met zijn spiegelbeeld.

Eén van de vogels waar ik niet gelijk de naam van wist was de zwarte ruiter. Ook die was in het mooie ochtendlicht bezig met zijn ontbijt.

De vlekjes op de foto is geen vervuiling op de lens of in de camera, maar vliegjes en andere insecten boven en op het water. Ideaal voor een smakelijk vogelontbijt.

Deze kievit strekte even zijn vleugels, alsof hij zich uitrekte na een heerlijk nacht slaap.

Tegenover de hut, aan de andere kant van de plas staat een dode boom met daarin een kleine aalscholver kolonie. Een opvallende verschijning in het rietlandschap.

Ik vind het een heel apart gezicht zo’n kale witte boom in het landschap, met al die zwarte vogels erop.

Vlak naast de hut scharrelt een koppeltje oeverlopers hun eten bij elkaar. Wat een zenuwpezen zijn het toch. Ze doen me altijd denken aan kwikstaartjes.

En toen zag ik opeens de vogel waarvan ik stiekem gehoopt had hem te zien. Een elegantste steltloper die we in Nederland tegen kunnen komen, een miniatuur ooievaartje en voor mij een wenssoort: de steltkluut!

Wow, wat een prachtige verschijning!

Mijn hartslag ging wel even omhoog bij het zien van zoveel schoonheid. En het is er niet één, maar ik telde er al snel vijf. Het meest van de tijd bleven ze op afstand, maar zo heel soms kwamen ze wat dichterbij. Dit paartje kon ik in één beeld vangen.

Zoals je kan zien waren er genoeg insecten om te eten.

Toen ik beter keek zag ik dat er ook jonge steltkluten in het groepje zaten. Volgens mij betekent dat dat ze in de Oostvaardersplassen gebroed hebben! Dat is goed nieuws voor deze zeldzame vogel.

Je kunt het jong herkennen aan de niet geheel witte kop en de minder fel gekleurde poten.

Ik kon zelfs nog een foto maken van een landende steltkluut. Wat meer kon ik wensen?

Ik sluit af met een foto van de jonge steltkluut die recht op mij af kwam lopen. Ik vind vooral de stand van de poten prachtig. Je zou kunnen zeggen dat ie last heeft van X-benen.

Ik zou zo nog tien foto’s kunnen plaatsten, maar zo is het wel genoeg denk ik. Het was een prachtige ochtend en ik heb genoten! Ze zouden eigenlijk elk jaar dit stuk half droog moeten laten vallen, maar ik weet niet of ze dat kunnen regelen. Volgens mij is het waterniveau in de OVP niet in te stellen. Alleen bij te veel water wordt het afgevoerd als het boven een bepaald peil komt. Maar voor de vogels zou het ideaal zijn en voor fotografen natuurlijk ook.

Bedankt voor je belangstelling en tot een volgend blog.

14 Reacties

 1. Gefeliciteerd met deze mooie reeks!

  27 september 2018 om 22:06

 2. Hoi René,
  Wat een schitterende platen. De reflecties zijn geweldig, je had er duidelijk de ideale omstandigheden voor. De steltkluten stelen de show, stuk voor stuk prachtig.
  Je had best wat meer platen mogen laten zien. OVP-promotie!
  Groet, Kees

  24 september 2018 om 17:35

 3. Schitterend!

  23 september 2018 om 21:39

 4. Prachtige serie, erg fantastische die spiegelingen.

  23 september 2018 om 16:46

 5. Wat een heerlijke serie weer. De weerspiegelingen zijn hier en daar bijna magisch mooi en ook de foto van die landende steltkluut is van grote schoonheid.

  23 september 2018 om 14:59

 6. yemrev

  Hoi René,
  Dit moet met recht een prachtige ochtend geweest zijn. Je beelden spreken boekdelen. Daar is weinig zinnigs aan toe te voegen. Prachtig met die spiegeling en dan met name de steltkluten. Die heb ik wel eens gezien, maar nooit dichtbij genoeg om er zulke fraaie platen van te maken.Maar zo hou je wat te wensen. Die met de X-benen is echt schitterend. Ik had graag naast je gezeten, ondanks dat je er vast wel weer heel vroeg bij was…
  Groetjes, Dick

  22 september 2018 om 21:50

 7. Bijzonder mooie serie, het plezier spat eraf

  22 september 2018 om 19:02

 8. Wat een supermooie serie, echt ik vind alle foto’s geweldig. Mooie scherpte en die prachtige spiegelingen. Ja en natuurlijk die geweldige foto’s van de steltkluut, daar ben ik wel een beetje jaloers op, had ik deze zomer toch een keer naar de OVP moeten komen..
  groetjes Ghita

  22 september 2018 om 18:45

 9. Prachtige serie René.

  22 september 2018 om 18:22

 10. Mooie foto’s heb je weer René.
  Mooi ook al die spiegelingen erbij.
  Groetjes Tinie

  22 september 2018 om 16:34

 11. Pauwla

  Hallo Ren’e adembenemend mooi.

  22 september 2018 om 15:34

 12. Zobveel moois heb ik nog nooit te samen gezien en binnen de afstand dat je nog mooie resultaten kan boeken.Werkelijk fantastisch Renè.Kan best geloven dat je u de koning te rijk voelde.

  22 september 2018 om 14:08

 13. agnella aarden

  Prachtig René!

  Vriendelijke groet,
  Agnella.

  22 september 2018 om 13:25

 14. J.J.M. den Brave

  Zoals iedere keer weer: Schitterend!

  22 september 2018 om 12:58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.