Paddenstoelen

18 november 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

De droogte tijdens de afgelopen zomer en het begin van de herfst zorgde er voor dat het tot nu toe goed zoeken is naar paddenstoelen in het bos. Toch heb ik een paar leuke exemplaren kunnen vinden de afgelopen weken. In dit blog wil ik die laten zien.

Waterloopbos Kraggenburg

Een bekende paddenstoelen hotspot is het Waterloopbos bij Kraggenburg in de Noordoostpolder. Eigenlijk ga ik er elk jaar wel een keertje naar toe. De oogst viel dit jaar wat tegen door de droogte, maar toch wat leuke plaatjes kunnen schieten.

Berkenboleet

Oostvaardersbos

Het mooist is natuurlijk om vlak bij je huis rond te struinen. Nu vind ik in het Oostvaardersbos altijd al erg weinig paddenstoelen, maar dit jaar is het helemaal zoeken naar een speld in een hooiberg. Alleen in een klein stukje met beukenboompjes stond er nog wat.

Geschubde inktzwam

Glimmerinktzwam

Omdat ik onderstaande foto vlak voor Halloween maakt heb ik die bewerkt om een Halloweensfeertje te krijgen. 

Spechtinktzwam

Ik kreeg een tip waar ik de prachtige spechtinktzwam kon vinden. Deze prachtige paddenstoel stond hoog op mijn lijstje en ze waren niet al te ver bij mijn woonplek vandaan. Dus toen ik tijd had gelijk er naar toe gegaan. Ik heb me een ochtendje heerlijk vermaakt.

Spanderswoud

Afgelopen tijd ben ik een paar keer naar het Spanderswoud bij Hilversum geweest. Een mooi, oud bos waar veel verschillende paddenstoelen kunnen staan. Omdat het wat natter was dan aan het begin van de herfst waren er ook meer paddenstoelen te vinden. Hieronder een klein overzicht.

Grote stinkzwam

Beukentaailing

Amethistzwam, ook wel rodekoolzwam genoemd

Langsteelfranjehoed

Jonge porseleinzwammen

Gewone boomwrat

De laatste zijn eigenlijk geen paddenstoelen, maar slijmzwammen. Een aparte groep van organismen dus.

Vliegenzwam

Een apart plekje verdient de vliegenzwam. Voor mij de koningin onder de paddenstoelen. In het Spanderswoud waren ze na een beetje zoeken voldoende te vinden.

Al met al toch nog een behoorlijke opbrengst in een slecht paddenstoelenjaar. Mijn persoonlijke favoriet? Ik twijfel tussen de eerste spechtinktzwam en de amethiszwam. Laat ik ze maar ex aequo op de eerste plek zetten.

 

13 Reacties

 1. Aukje Ploeg

  Ik was aan het Googelen op de spechtinktzwam en kwam zo terecht bij deze blog van jou paddenstoelen. Wat een prachtige serie! Mooie sfeervolle foto’s en zo mooi van kleur!

  6 oktober 2020 om 13:44

 2. Of het nu vogeltjes zijn of paddo’s, je lijkt je hand er niet voor om te draaien.
  Pracht serie René, zo mooi van kleur en scherpteverloop.
  Groetjes Tinie

  2 december 2018 om 19:21

 3. Hoi René,
  Mooi gespeeld met het licht en de paddestoelen. Je hebt niet alleen een aantal mooie soorten gevonden, maar ze bovendien heel fraai op de plaat gezet. Het zijn geen doorsnee plaatjes maar het is duidelijk dat je geprobeerd hebt er wat bijzonders van te maken. Prima gelukt.
  Groet, Kees

  2 december 2018 om 13:51

 4. Heerlijke herfstfoto’s, mooie details, zachte kleuren. Genieten…

  28 november 2018 om 18:10

 5. Prachtige reeks speciale paddenstoelen. René. Het was dit jaar goed uitkijken naar zwammen maar wie goed keek vond er wel.,al was het een echte zoektocht. De specktinktzwam was me volledig onbekend.

  21 november 2018 om 11:15

 6. Prachtig licht en heerlijk zachte herfstkleuren in je foto’s René.
  Heel mooi gedaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  19 november 2018 om 17:43

 7. De paddenstoelen waren ook in mijn regio maar heel dun gezaaid dit jaar.
  Jij hebt toch weer een imposante serie bijeen weten te sprokkelen, vind ik. En je hebt ze zoals we intussen van je gewend zijn ook stuk voor stuk weer heel fraai in beeld gebracht. Die spechtinktzwam is wel heel speciaal.

  19 november 2018 om 00:09

 8. yemrev

  Hoi René,
  Het is inderdaad geen best paddestoelenseizoen, hoewel ik moet zeggen dat ik er afgelopen week op de Veluwe erg veel heb gezien. Helaas geen bijzonder soorten zoals de Spechtinktzwam. Een mooie waarneming en de eerste foto mag er zijn. Amethystzwammen heb ik inmiddels ook gevonden vorige week, maar niet zo’n mooie als jij hier laat zien; dat vind ik dan ook de één na mooiste foto van dit blog. De winnaar is voor mij echter de Langsteelfranjehoed, vanwege het hoge trukendoosgehalte. Top. Daar heb ik nog niet veel mee kunnen spelen dit jaar. Het zal nu met die invallende kou ook wel gauw afgelopen zijn met het gezwam, Weer een jaartje wachten…
  Groet, Dick

  18 november 2018 om 22:05

 9. Prachtig! Er zitten werkelijk juweeltjes tussen!

  18 november 2018 om 19:29

 10. Ik ga vooral voor de spechtinktzwam. Nooit eerder van gehoord of gezien trouwens 🙂 Fijne serie René

  18 november 2018 om 18:16

 11. Ze zijn stuk voor stuk schitterend je foto’s. Je hebt er heel wat meer gezien dan ik.

  18 november 2018 om 16:16

 12. Prachtig gefotografeerd!

  18 november 2018 om 15:09

 13. een mooi overzicht en meer paddenstoelen dan ik heb gezien. De topper is voor mij toch wel die prachtige spechtinktzwam, erg mooi gefotografeerd ook. De rodekoolzwam heb je ook heel mooi, die heb ik dit jaar nauwelijks gezien, meestal al helemaal uitgedroogd.
  De franjehoed met in de achtergrondbokeh de herhaling, super. Op sommige foto’s heb je ook wel erg mooi licht, vaak is het zo donker in het bos dat fotograferen lastig wordt (voor mijn camera dan). groetjes Ghita

  18 november 2018 om 14:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.