Jaaroverzicht 2018

31 december 2018

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

En weer is een jaar voorbij gevlogen. Een jaar waarin ik steeds minder blogberichten heb geplaatst en uiteindelijk de beslissing heb genomen om (voorlopig?) te stoppen met bloggen. Komende tijd ga ik nadenken waar en op welke manier ik mijn foto’s wil laten zien. Want helemaal verdwijnen wil ik ook niet. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die van mijn foto’s genieten.

Fotografisch is het in ieder geval een leuk jaar geweest, met in de eerste maanden nog de handicap van het medisch rijverbod. Wat een genot om dan op een gegeven moment je vrijheid terug te krijgen en weer naar al die mooie natuurgebieden te kunnen gaan. Wat een rijkdom is dat!

Ook dit jaar weer een aantal publicaties en wat foto’s kunnen verkopen. Maar eigenlijk doe ik het daar niet voor. Het gaat mij meer om het genieten in de natuur en die zo mooi mogelijk vast leggen. Op mijn eigen manier.

Genoeg geschreven, het is tijd voor mijn favorieten van afgelopen jaar. Elke maand 1 foto die mij het meest aanspreek, of waar ik de mooiste herinneringen aan heb. Ik hoop dat jullie met mij mee genieten van deze terugblik.

januari

Geen keuzestress in januari. Een torenvalkdame in de Eempolder leverde mij een wensfoto op. Geweldig om dit op een aantal meters voor je te zien.

februari

In februari ook een vogel. Afgelopen winter was er een behoorlijke invasie van barmsijsen. Deze kleine barmsijs kon ik fotograferen in Almere.

maart

In maart heb ik weinig gefotografeerd. Deze opname van de Baggelhuizer Plas bij Assen nam ik op een hele koude ochtend. Ik herinner me vooral de snijdende wind. Maar het was de ontbering waard.

april

Het begint bijna een traditie te worden: op jacht naar de oranjetipjes eind april. Deze macro met wat koelere kleuren vind ik één van de mooiste.

mei

In mei was de jaarlijkse fotohutdag met Dick. Deze keer gingen we naar de tuinhut van Arjan Troost. Helaas had de ijsvogel de winter niet overleeft, maar er was nog genoeg te zien. Waaronder deze drinkende eekhoorn. Precies op het juiste plekje besloot hij (of zij) een slokje te nemen.

juni

In juni is het macroseizoen volop bezig en het zal je dan ook niet verbazen dat een macrofoto deze maand mag vertegenwoordigen in dit overzicht. Voor mij was het een primeur om deze bosparelmoervlinder te zien. Alle soorten parelmoervlinders zijn prachtige vlinders om te zien en deze bosparelmoer was daarop geen uitzondering.

juli

En ook juli levert een vlinder op. Dit landkaartje van de zomergeneratie was één van de vele, vele vlinders die rondfladderden in het Oostvaardersbos en zich tegoed deden aan de nectar van de zwarte mosterd. De Oostvaardersplassen en de omringende velden kleurden dit jaar geel door deze plant.

augustus

In augustus blijven we nog even in de Oostvaardersplassen. Door de droogte dit jaar vielen vele stukken water droog of bijna droog. Dit leverde een eldorado op voor de waadvogels en steltlopers. Van mij mogen ze het waterpeil elk jaar wel zo verlagen. Hoogtepunt waren ongetwijfeld de steltkluten die ik kon fotograferen. Deze jonge vogel liep recht op mij af en doordat het windstil was kon ik hem vastleggen met een mooi spiegelbeeld.

september

Ik had het net al even over de droogte. Die had een grote invloed op de natuur dit jaar. Zo waren er maar weinig bloeiende heidevelden. Ook de heide in het Gooi stond er maar verdroogd en bruin bij. Een klein stukje paars kon ik echter nog vinden en dat was net genoeg voor deze foto.

oktober

Ik werd heel blij van deze foto van de zeldzame spechtinktzwam. Na een tip vond ik deze prachtige soort ergens in het Gooi.

november

Ook in november een paddenstoelenfoto. Het paddo-seizoen kwam heel langzaam op gang en pas tegen eind november kwamen er wat meer tevoorschijn. Deze amethistzwam vond ik in het Spanderswoud bij Hilversum.

december

Op de enige dag met sneeuw in december ben ik naar natuurpark Lelystad geweest. Deze wisenten keken mij indringend aan. Een prachtige ontmoeting op een koude ochtend.

En daarmee is dit overzicht ten einde. En voor nu ook mijn schrijverijtjes. Ik wil iedereen bedanken voor de likes en commentaren op mijn blogs de afgelopen jaren. Het werd door mij altijd erg op prijs gesteld dat mensen de moeite namen om te reageren. Maar nu is het tijd om dit af te sluiten. Ik merk dat veel blogs een herhaling zijn van wat ik al eerder geschreven heb. Alleen met andere foto’s. Dan voegt de tekst niet zo veel meer toe. Dus ga ik op zoek naar een andere manier. Wie weet komen we elkaar op een andere plek op het World Wide Web tegen en voor de bloggers onder ons: ik blijf jullie blogs gewoon volgen. Je kunt me in elk geval blijven volgen via mijn facebook en instagram.

Ik wens iedereen een heel goed 2019 toe. Met liefde, een goede gezondheid en veel mooie (natuur)momenten!

Groet, René

12 Reacties

 1. Stuk voor stuk juweeltjes, René.
  En dan vind ik er twee nóg mooier dan de rest al is: het landkaartje van juli; en de steltkluut op X-benen van augustus.
  Jammer dat dit voorlopig je laatste blog is. Maar ik snap het wel; het maken van de blogs kost altijd veel tijd. Het belangrijkste is dat je plezier blijft houden in het fotograferen.
  Dat wens ik je in ieder geval toe voor 2019 en natuurlijk verder alle goeds.

  Hartelijke groet, Corrie

  3 januari 2019 om 11:54

 2. Prachtig overzicht René, kan ook niet anders met deze foto’s.
  Wens je een heel gelukkig nieuwjaar.
  Groetjes Tinie

  1 januari 2019 om 19:17

 3. Dag René,
  Als ik jouw jaaroverzicht bekijk moet mij van het hart dat het jammer is dat je niet verder gaat met bloggen. Elke foto vind ik een schoonheid. Het kan niet anders of 2018 heeft je vele mooie momenten gebracht.
  Ga zo door in 2019. Ik wens je veel geluk en mooie momenten in de natuur.
  Groet, Kees

  1 januari 2019 om 14:42

 4. Ghita Pluijmaekers

  Wauw, wat een schitterend overzicht. Ik vind het stuk voor stuk juweeltjes, begint al met die mooie torenvalk. Jouw vlinderfoto’s zijn gewoon allemaal top. Hoop dat ik dit jaar zowel oranjetipje als bosparelmoervlinder ook zo mooi in beeld krijg. Het kleine stukje paars op de hei, met de bomen erachter….leverde een prachtige foto op. De wisenten van december vind ik ook prachtig. De paddenstoeltjes, er waren er weinig dit jaar maar jij hebt de zeldzame spechtinktzwam, en nog mooi ook. Ook het amethistzwammetje, heb ik dit jaar nauwelijks gezien, maar jij hebt ook die er prachtig op staan. Vergeet ik nog bijna de topper van de serie…..de steltkluut, met spiegeling, een geweldige waarneming en dan ook nog zo mooi vastgelegd.
  Ik begrijp je besluit om met bloggen te stoppen, het wordt gewoon steeds minder aantrekkelijk en het kost best wat tijd. Ik hoop wel jouw foto’s nog te kunnen zien, op facebook of Instagram of waar dan ook, want ik kijk altijd met veel plezier naar jouw beelden.
  groetjes Ghita

  1 januari 2019 om 13:14

 5. Kijkend naar wat je hier vandaag presenteert, moet het toch weer een goed fotojaar geweest zijn. Het zijn stuk voor stuk weer prachtige foto’s.
  Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat je stopt met bloggen, het ritme was er ook al een tijdje uit hier. Dat neemt niet weg dat ik het erg jammer vind, want ik heb elke keer genoten van je foto’s en verhalen.
  Ik wens je een mooi nieuw jaar met veel liefde, geluk en gezondheid.

  31 december 2018 om 22:36

 6. Hoi René, wat moedig om te beslissen te stoppen met bloggen, bij mij staat alles ook op een heel laag pitje, maar écht stoppen wil ik toch nog niet…. Nou ja, in elk geval is dit een waardige afsluiter met prachtige beelden! Mijn favorieten zijn juli, augustus en september, vooral dat landkaartje van juli vind ik echt een beauty, zó eenvoudig, en toch zó’n sterk beeld!
  Ik zie je foto’s vast nog wel op Facebook en Deeldenatuur? In elk geval wens ik je in 2019 ook weer veel fotoplezier!

  Groetjes Loes

  31 december 2018 om 21:20

 7. Hoi Rene,

  Je maakt wel hele mooie opnames, van een toch wel hoog niveau als ik dit jaaroverzicht zo bekijk. Ik snap je besluit om te stoppen met bloggen enigszins wel ja.

  Ik wens je in ieder geval het allerbeste en succes met wat je volgend jaar allemaal gaat doen (ook op fotografiegebied).

  En een gezond en gelukkig 2019!

  Gr,
  Remco

  31 december 2018 om 17:00

 8. Yvonne Vergouwe

  Jammer dat je gaat stoppen met bloggen. Wanneer je zo door het jaar heen loopt mag je van mij op een andere manier je foto’s laten zien. Het was een jaar om van te genieten.

  Voor 2019 heel veel succes met alles wat je gaat ondernemen. Op creatief gebied en gezondheid…dat blijft toch het belangrijkst.

  Groetjes Von

  31 december 2018 om 15:44

 9. yemrev

  Hoi René,
  Weer een prachtig overzicht heb je bij elkaar geschoten dit jaar met voor mij als uitschieter toch wel de steltkluut. De Eekhoorn is ook een topper natuurlijk en doet mij er aan denken dat we voor 2019 ook weer wat moeten verzinnen, maar dit jaar niet meer.
  Erg jammer dat je gaat stoppen met bloggen. Ik begrijp dat je teksten het probleem zijn? Het was me niet opgevallen, maar goed: zonder tekst kan het ook, hoor! Er zijn er meer die dat doen. De teksten verzinnen kosten wel het meeste tijd, dat is waar. Ik ben natuurlijk nog niet zolang bezig als jij, maar bij mij zijn de afnemende kijkcijfers (dit jaar) ook niet erg motiverend. Misschien is iedereen een beetje blogmoe. Ik ben wel benieuwd welke andere mogelijkheid je vindt. Hopelijk niet dat vreselijke Instagram.
  Hoe dan ook: fijne jaarwisseling en de garoeten,
  Dick

  31 december 2018 om 15:42

 10. Prachtige serie neergezet, René! Een heel goed en creatief 2019 gewenst! Groet, Angeniet

  31 december 2018 om 15:21

 11. Zo intens mooi Réne.Ik zal mijn bezoekjes om te genieten van de schoonheid der natuur missen en hoop hier af en toe nog eens een post te zien opduiken.Wens je een gezond en creatief 2019

  31 december 2018 om 10:59

 12. Je mooiste momenten in een heel jaar. Gave serie René

  31 december 2018 om 09:37

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.