De tien van 2019

Het begin van 2020 is natuurlijk het moment om weer even terug te kijken op 2019. Het jaar waarin ik gestopt ben met bloggen en ook weer voorzichtig ben begonnen. Fotografisch was het een goed jaar met mooie momenten. Hutbezoeken met collega-fotografen of in je eentje de rust van een zonsopkomst beleven. Ik heb er van genoten.

Vanaf mei heb ik natuurlijk al elke maand een foto laten zien, dus een maandoverzicht heeft niet zo veel zin. Daarom heb ik er voor gekozen om tien foto’s uit 2019 te laten zien, die mij dierbaar zijn en nog geen foto van de maand zijn geweest.

Het paard van Marken

Een koude winterochtend met een snijdende wind. Dit resultaat was het waard om de elementen voor te trotseren. Niet een erg originele foto, maar voor mij dierbaar.

Zaanse Schans

Een vergelijkbare foto als de eerste. Weer ’s ochtends vroeg op pad om de zonsopkomst vast te leggen. Dit keer bij de Zaanse Schans. Het was heerlijk om daar rond te struinen, voordat de toeristen de boel overspoelden.

Oranjetipjes

Een veld vol pinksterbloemen in de buurt van Lelystad. Dus het duurde even voordat twee paar ogen het eerste oranjetipje vonden. Maar de voldoening als je ze dan toch vindt is groot. Helemaal als je met zo’n foto thuiskomt.

Kikkertje

Als je naar de Oostvaarderplassen gaat, verwacht je terug te komen met foto’s van konikpaarden, heckrunderen, edelherten, vogels of vossen. Deze keer was het echter een klein kikkertje dat de show stal. Mooi dat onverwachte!

Havik

Mijn eerste keer dat ik een havik tijdens een hutbezoek voor de lens kreeg. Wat een beest van een vogel! Dit jaar zowel sperwer als havik vanuit een hut kunnen vastleggen. Kicken!!!

Zilveren maan

De vlinder met de mooiste naam van Nederland. Ik had hem al eens eerder kunnen fotograferen, maar niet zo mooi als dit jaar.

Het Atol

Een zonsopkomst, filters en lange sluitertijden. Dat is wat ik mooi vind om mee te spelen bij landschapsfotografie. Deze foto is gemaakt bij zwemsteiger ‘Het Atol’ in Zeewolde.

Parelstuifzwam

Al een aantal jaren had ik deze foto in mijn hoofd. Helemaal zelf uitgedokterd hoe je dit natuurverschijnsel fotografisch vast zou kunnen leggen. Als het dan gelijk de eerste keer lukt voelt dat geweldig. Komend jaar ga ik hier zeker verder mee.

Gouden zwaan

Deze knobbelzwaan kwam ik tegen in het Horsterwold. Het vroege ochtendlicht zorgde voor een gouden gloed.

Gebiedenboek

Als laatste niet een foto van mijzelf, maar de cover van het boek waar ik aan meegewerkt heb. Een aantal gebieden in Flevoland heb ik mogen beschrijven en de foto’s mogen leveren. Een mooie ervaring en leuk om de positieve reacties te horen.

Zoals ik al zei: een mooi fotojaar met weer nieuwe ervaringen. Zo blijft het elk jaar weer boeiend. Komend jaar staat mijn eerste buitenlandse fotoreis op het programma: wolven fotograferen in Polen. Ik heb er zin in! Ik dank jullie voor jullie ‘likes’ en commentaren.

13 Reacties

 1. Prachtige top 10 heb je hier geplaatst Rene.
  Kiezen ga ik niet doen, de 1 nog mooier dan de ander.
  Wens je veel geluk en plezier met het fotograferen van de wolven in Polen, zal een geweldige ervaring zijn.
  Groetjes Tinie

  8 januari 2020 om 18:38

 2. Heerlijk genieten van zoveel moois.Wens je een jaar met veel fotografische verrassingen en af en toe wat beweging op je blog.

  5 januari 2020 om 08:04

 3. Ghita Pluijmaekers

  Wat een mooie top 10. De landschappen spreken mij erg aan. Vooral de eerste foto. Maar ook het kleine kikkertje en de vlindertjes vind ik prachtig. De stuivende zwam en de zwaan in het mooie licht vind ik ook geweldig
  groetjes en heel veel goeds voor 2020
  Ghita

  3 januari 2020 om 15:40

 4. Het zijn stuk voor stuk weer jaloersmakend mooie foto’s, René. Zonder de andere foto’s ook maar iets tekort te willen doen, hebben het Paard van Marken en de Parelstuifzwam allebei iets ‘magisch’ voor mijn gevoel.

  3 januari 2020 om 14:10

 5. Hallo René,
  Deze selectie mag er zijn. Wat maakt het uit als het geen “top 12” is? Ik vind het een fraaie terugblik met deze pareltjes.
  Ik wens je veel plezier in de natuur en bovendien dat het fotograferen je brengt waar je naar op zoek bent. Veel geluk in 2020.
  Groet, Kees

  3 januari 2020 om 13:53

 6. Je foto’s zijn altijd een streling voor het oog, René. Heel fijn dat je deze 10nogmaals plaatst. En… blijf aub maar bloggen, ik ben niet de enige die volop geniet. Nog een heerlijk fotojaar voor 2020!

  2 januari 2020 om 23:57

 7. yemrev

  Hoi René,

  Een mooie serie, hoor. De eerste twee, het kikkertje en de zwaan zijn mijn favorieten. De stuivende stuifzwam is ook goed gelukt. Als je het trucje eenmaal kent, wil je meer, maar overdrijf het niet, hè 😉 Ik hoor nog wel welke techniek jij hebt toegepast… Tenslotte nogmaals de beste wensen voor 2020! Dat het maar weer veel mooie momenten op moge leveren.
  Groet, Dick

  2 januari 2020 om 16:52

 8. Ha René,
  stuk voor stuk prachtige beelden. Die van de Zaanse Schans en het kikkertje hebben voor mij dan nog iets extra’s – supermooi. Fijn dat je deze collectie nog aan ons laat zien.
  Ik wens je alle goeds en veel mooie fotomomenten in 2020.

  Hartelijke groet, Corrie

  2 januari 2020 om 15:47

 9. Hai René,

  Allereerst de beste wensen voor 2020 toegewenst.
  Een mooi overzicht waar voor mij vooral nummer 2 eruit knalt, overigens zonder de rest te kort te doen hoor. Prachtige plaat. Lekker als de lucht dan zo mooi meewerkt.

  Groet,
  René Smits

  2 januari 2020 om 14:25

 10. Senna

  Een heel mooi overzicht met prachtige foto´s!
  De beste wensen voor 2020,
  groetjes Senna

  2 januari 2020 om 10:28

 11. Hoi René,
  Allereerst wens ik je een fantastisch 2020!
  Leuk om ook van jou toch nog weer een jaaroverzicht te zien, een overzicht dat er mag zijn. Heel gevarieerd maar allemaal van een geweldig mooie kwaliteit, complimenten voor dit fraaie werk!

  Groetjes Loes

  2 januari 2020 om 09:38

 12. Een schitterend overzicht. Hoop dat je af en toe blijft bloggen 👍

  2 januari 2020 om 01:21

 13. Anouk68

  Prachtige foto’s, een geschenk om naar te kijken. De beste fotomomenten en andere dingen gewenst voor 2020!

  1 januari 2020 om 20:53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.