Jaaroverzicht 2020

Een bijzonder jaar is weer voorbij. Gelukkig zou je bijna zeggen. Toch heeft ook dit jaar weer een aantal mooie natuurmomenten opgeleverd. In mijn maandelijkse berichten heb ik natuurlijk al de foto van de maand laten zien. Gelukkig heb ik dan dit jaaroverzicht nog om de foto’s die net buiten de boot vielen in het zonnetje te zetten.

Het is geen maandelijks overzicht geworden, maar een negental foto’s van bijzondere momenten.

Wolvenreis Polen

Het jaar begon goed met mijn eerste fotoreis. Een trip naar Polen om daar wilde wolven te fotograferen. We hebben ze goed gehoord, maar de grote groep hebben we helaas niet gezien. Op de laatste dag kwam er dan toch nog even een einzelgänger in beeld. Wel veraf, maar het was een mooi moment.

Hulshorsterzand

Na een lange grijze periode de eerste ochtend met wat zonlicht op mijn fotouitje. Het Hulshorsterzand vormde een mooi decor daarvoor.

IJsvogelproject

Tijdens de eerste lockdown heb ik een ijsvogelprojectje gedaan. Een rustig plekje zonder andere fotografen. De ijsvogels vormden het vertier! Helaas geen paring gezien, maar wie weet komt dat in 2021.

Fotohut

Elk jaar zit ik wel 1of 2 keer in een gehuurde fotohut. Deze keer in de hut van Arjan Troost in Lichtenberg. Een verrassende gast was deze haas. Ik kon hem mooi pakken tussen de bloemetjes met de spiegeling in de vijver.

Dubbele belichting

Afgelopen jaar heb ik wat vaker geëxperimenteerd met dubbele belichting in de camera. Een leuke optie, maar best lastig om er aansprekende beelden mee te maken. Deze Zwarte Heidelibel was een dankbaar model om mee te oefenen. Het zijn dus twee aparte opnames (libel en spinnenweb), die door de camera over elkaar heen gelegd zijn.

Bloeiende heide

De heide bloeide mooi dit jaar! Ik ben een aantal keren in het Gooi naar de heide geweest en een aantal mooie foto’s kunnen maken. De ochtend op de Tafelbergheide bij Blaricum bleef niet droog, maar dat leverde dan wel weer een mooie regenboog op.

Bandheidelibel

Al een aantal jaren ben ik op zoek geweest naar de bandheidelibel. Wel eens gevonden, maar nog nooit goed kunnen fotograferen. In 2020 heb ik een vinkje kunnen zetten bij dit vakje.

Paddenstoelen

Het paddenstoelenseizoen is voor mij altijd een fotografisch hoogtepunt in het jaar. Dit jaar was een goed paddojaar. Eén van mijn favorieten blijft toch wel de spechtinktzwam.

Bosuilen

Ik kwam regelmatig prachtige foto’s op internet tegen van bosuilen. Na wat online speurwerk kon ik de locatie achterhalen. Ik kon een herfstig plaatje maken van de bosuil in zijn hol.

Wat 2021 zal brengen ligt nog in de toekomst verborgen. Ik hoop dat we met zijn allen weer wat meer samen op pad kunnen gaan. En dan niet alleen op fotografiegebied. Ik wens iedereen al het goeds toe en dat je dromen maar uit mogen komen in het komende jaar.

12 Reacties

 1. juttavanoverbeke

  knap werk

  24 januari 2021 om 17:11

 2. Een jaar met tijd om opnieuw schitterende foto’s te nemen, René en hou het gezond!

  4 januari 2021 om 19:00

 3. Een schitterend overzicht en eentje om duimen en vingers van af te likken. Dank om te delen!

  4 januari 2021 om 18:48

 4. Topplaten René. Stuk voor stuk zijn het schoonheden. Ook jij laat zien dat je ondanks beperkingen toch mooi en verantwoord bezig kan zijn.
  Ik wens je een in alle opzichten geslaagd 2021 toe.
  Groet, Kees

  3 januari 2021 om 13:54

 5. Prachtig overzicht!

  2 januari 2021 om 12:06

 6. Ha René,
  een mooi overzicht van jouw fotografisch jaar. Stuk voor stuk prachtige beelden, met de uil als zeer waardige afsluiter.
  Voor het komend jaar wens ik jou alle goeds en blijf gezond.

  Hartelijke groet, Corrie

  2 januari 2021 om 11:38

 7. Ghita Pluijmaekers

  Een mooi jaaroverzicht, met prachtige landschapsfoto’s. Een schitterende ijsvogel en mooie macro’s. Het was een vreemd jaar, maar we hebben er ieder op ons eigen manier wat van gemaakt. Voor 2021 wens ik jou alle goeds en hopelijk komt het oude normaal dan weer terug. Groetjes Ghita

  1 januari 2021 om 10:50

 8. Hoi René,
  Om te te beginnen wens ik je een prachtig 2021!
  Leuk om ook bij jou een terugblik op 2020 te zien en ik kan niet anders dan zeggen dat je een geweldig mooie selectie hebt gemaakt, stuk voor stuk foto’s met een wow-factor, mijn complimenten!’
  Groetjes Loes

  1 januari 2021 om 09:19

 9. Pauwla

  Hallo Renee
  Prachtig allemaal.
  Ik wens jou het allerbeste in 2021

  1 januari 2021 om 01:02

 10. Wat een prachtige manier om het jaar af te sluiten met dergelijke projecten.
  Mijn beste wensen voor 2021 en een gezellig eindejaar gewenst.
  Rudi

  31 december 2020 om 20:17

 11. Werkelijk allemaal knappe foto’s

  31 december 2020 om 20:00

 12. Prachtige foto’s!!!

  31 december 2020 om 17:34

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.