Winterse sferen

4 februari 2012

Het is natuurlijk al weer veel te lang geleden dat ik hier een bericht heb geplaatst. Je weet hoe dat gaat: druk met andere dingen dan fotograferen! Maar vandaag weer eens een ochtendje gepland en met dit mooie winterweer moet dat wel mooie plaatjes opleveren.

’s Ochtends vroeg vertrokken bij een gevoelstemperatuur van -18° C, maar dat mag de pret niet drukken. Ik weet nu dat ik ook met handschoenen aan kan fotograferen! Als eerste naar de westkant van de Oostvaardersplassen om de zonsopkomst vast te kunnen leggen. Het was best nog wel bewolkt, maar die wolken kleurden prachtig roze/rood.

winterse zonsopkomst

Ook dichter bij het riet heb ik wat leuke plaatjes kunnen schieten met de opkomende zon op de achtergrond. Bijvoorbeeld deze:

Rietpluimen

Daarna door gereden naar het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het was er al redelijk druk: de eerste schaatsers waren al op het ijs. Maar ik liet het ijs links liggen en vertrok richting kijkhut de Schollevaar. Die zou nu open zijn, omdat het pad naar de Zeearend afgesloten is tot half april. In het bos zijn er al veel vogeltjes aktief. De winterkoninkjes, mezen en roodborstjes scharrelen door het struikgewas en het riet. Het is alleen nu nog te donker voor goede foto’s. Dus loop ik verder de open vlakte op.

Daar kom ik een paar verkleumde spreeuwen tegen, die troost en warmte zoeken bij elkaar.

Koude Spreeuwen

Dan gebeurd er waar ik al een tijdje op zat te wachten: mijn eerste ontmoeting met een klapekster. Een prachtig vogeltje, die kleine diertjes en vogeltjes vangt. Geen roofvogel, maar wel een agressief jagertje. Vanaf een hoge plek houdt ie de omgeving in de gaten voor prooi. Deze zat dan ook in de top van een boompje.

Klapekster

Ik ben erg blij met deze foto. Een prachtige soort en vastgelegd op een plek die kenmerkend is voor dit vogeltje. Omdat het pad langs de boom loopt, ga ik voorzichtig verder, maar de klapekster vliegt toch weg. Na een paar honderd meter zie ik een roodborstje scharrelen tussen de vergeelde grashalmen. Plotseling duikt er een vogel bovenop! Het is een klapekster! Alles gaat in zo’n razend tempo, dat ik geen tijd heb om er een foto van te maken. De klapekster vliegt snel weer weg met zijn prooi, mij in verbazing en verwondering achterlatend. Wat weer een moment om mee te maken! Ook dit staat vanaf nu in mijn geheugen gegrift. Wat als ik wel een foto had kunnen maken. Het was de foto van het jaar geworden. Maar helaas…….. Wel (een beetje) balen, maar het moment neemt niemand me weer af!

Inmiddels ben ik bij de kijkhut de Schollevaar, maar tot mijn verbazing is die wegens een verbouwing of renovatie afgesloten. Dit in tegenstelling tot wat er op de site van staatsbosbeheer staat. Ik heb nog wel even over de plas daar gekeken , maar er was niet veel te zien. De zon is er nu ook lekker doorgekomen en dat is wel weer lekker om mooie landschapsfoto’s te maken. Doet het net even een tikkeltje beter, dan als het bewolkt is.

Winter in de OVP

De sporen die je op het ijs ziet zijn van edelherten en paarden. Een klein groepje herten is nog in de buurt en houdt mij in de gaten. Andersom doe ik dat natuurlijk ook en kan ik een aantal foto’s van ze maken.

Edelherten

Andere mensen zijn minder subtiel en lopen, iets later, met grote stappen op ze af om een foto te maken. De herten gaan er dan natuurlijk vandoor. Niet iedereen houdt rekening met de dieren, die het op dit moment al zwaar genoeg hebben.

Omdat ik weer terug ben in het bos, ga ik maar eens proberen de kleine vogeltjes op de plaat te krijgen. De eerste kandidaat is een winterkoninkje. Op een gegeven moment verdwijnt dit kleine beestje in een gat in de boom. Wachtend op het moment dat ie weer naar buitenkomt sta ik met mijn fototoestel in de aanslag. En ja hoor daar is ie!

Winterkoning

Op zijn kop hangend komt ie het gat uitgekropen. Leuke momentje weer.

De tweede kandidaat is een matkopje. Een klein vogeltje die, zoals zoveel van dat kleine grut, onrustig heen en weer wipt. Zoekend naar iets eetbaars tussen het hout en de boombast. Ook het binnenste van een rietstengel schijnt eetbaar te zijn. Ik heb al een aantal vogeltjes gezien, die de rietstengel open pikte en van de inhoud gingen eten.

Matkop

Ben erg tevreden over de laatste foto. Goede scherpte en leuk in de winterse omgeving.

Al met al een heel verhaal, met veel foto’s deze keer. Het was ook prachtig, met dit weer en de ontmoeting met de klapekster. Bedankt voor je interesse en tot een volgende keer.

14 Reacties

 1. Prachtige serie. Vooral de klapekster, mooie waarneming (die staat nog op mijn wensenlijstje) en de edelherten heb je er schitterend op. Die nieuwsgierige winterkoning is een erg leuk plaatje geworden. Heerlijke winterfoto’s.
  groetjes Ghita

  12 februari 2012 om 16:58

  • Dank je Ghita voor je aardige woorden. Het was een prachtige winterochtend met veel fotomomenten.

   Gr. René

   12 februari 2012 om 17:19

 2. Misschien leuk voor jou om te weten is dat ik toch wat beter op vogels ben gaan letten. Deed ik al maar nu probeer ik meer op soorten te letten. Merk ook dat ik zoom tekort kom. Van het weekend fotografeerde ik een model in de sneeuw maar we waren beide afgeleid door een roodborstje wat om mijn voeten heen zocht naar eten. Mijn maat 44 schoof de sneeuw weg. Ik geniet elke keer weer van je blog! De foto van de winterkoning is geweldig!

  9 februari 2012 om 12:45

  • Leuk om te horen dat je geniet van mijn foto-avonturen Liesbeth.
   Iedereen die vogels fotografeert heeft te weinig zoom. Ook al hebben sommigen en lens van 500mm ;-).

   Gr. René

   9 februari 2012 om 13:48

 3. Hallo René,

  Ik was helemaal vergeten om op je blog te reageren. Wat een schitterende dag had je in de OVP.
  Prachtige zonsopkomst plaatjes, vooral die met het riet op de voorgrond. Ja en dan de Klapekster tegenkomen…dat is wel even….wow. Wat heb je hem mooi op de foto gezet zeg op zijn uitkijkpost. Wat een unieke beelden hadden dat geweest inderdaad toen die een Robin pakte. Je hebt het moment in ieder geval met beide ogen gezien, en dat zal je niet meer zo snel vergeten. Ook een leuk moment met de Winterkoning. Wat heb je die in een gave houding vastgelegd. Ja en dan ook nog de Matkop zo vrij kunnen fotograferen.

  Ik zeg dikke complimenten. Ik heb genoten net als jij.

  Groeten,

  Remco

  7 februari 2012 om 21:51

  • Het was inderdaad weer genieten Remco. Ik ben dan ook erg blij met die foto van de klapekster. En met de andere foto’s trouwens ook.

   7 februari 2012 om 21:59

 4. Prachtig om dit allemaal te zien, het was wel koud maar daar heb je wel hele mooie plaatjes aan over gehouden. De klapekster is prachtig, en hoop er ook nog eens een tegen te komen. Maar ook de matkop is genieten om zo te zien.

  Gr Cees

  7 februari 2012 om 06:58

 5. Gefeliciteerd met de klapekster! Hij staat ook al jaren op mijn verlanglijstje. (‘k Zag nog wel een keer een grauwe klauwier op Rügen, maar dat was het dan ook). Ook de overige foto’s mogen er wezen!

  6 februari 2012 om 11:59

  • Dank je Ed voor je reactie. Ik ben ook erg blij dat ik de klapekster heb kunnen vastleggen. Ooit zal jij hem ook wel eens tegenkomen.

   Gr. René

   6 februari 2012 om 22:58

 6. Ik zal het maar aan experts overlaten .. want het blijft moeilijk. Heb je de klapekster ook doorgegeven op waarneming.nl ??

  6 februari 2012 om 09:37

 7. Een echte geluksdag … daar teer je wel even op. Een klapekster zien is (voor mij) al heel bijzonder maar de foto ervan is ook nog eens een voltreffer. Heel goed gelukt. Het vangen van de prooi vastleggen kan ik me wel verbeelden, maar je weet nu waar die zit … misschien nog eens op de loer gaan liggen? Het matkopje is idd ook een geweldige foto. Waarom is dit nu een matkopje en geen glanskopje? En dan de hertenfoto …. ook heel mooi, sommige mensen denken gewoon niet na. Het zijn geen huisdieren.

  5 februari 2012 om 23:27

  • Hoi Sandra,

   voor mij was het zien van een klapekster ook heel bijzonder. Het was namelijk de eerste keer! De matkop is het best te onderscheiden door een lichte baan op de vleugel of door het geluid. In de Oostvaardersplassen is het makkelijk: daar komt alleen de matkop voor.

   5 februari 2012 om 23:43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.