Libellenreservaat Kuinderbos

16 augustus 2012

Omdat ik dit jaar nog steeds geen goede foto’s van libellen heb gemaakt ben ik even op het internet gaan zoeken naar een goede libellenplek. Het blijkt dat er in Flevoland een heus libellenreservaat bestaat. Het Kuinderbos is door de vlinderstichting in 2011 uitgeroepen tot libellenreservaat. Er zijn zijn toen al 45 verschillende soorten waargenomen. Een ideale plek dus om eens naar toe te gaan.

Ik ben weer vroeg aanwezig, maar vandaag geen dauw bij het begin van de dag. Als ik bij de grote plas kom is alles nog rustig. Op een paar slapende eenden na is er nog niets te zien. Ook geen libellen dus. Ik volg een stuk van de wandelroute en kom langs een infopaneel, met daarop alle waargenomen libellen in dit gebied. Een indrukwekkend overzicht., maar na een uur heb ik er nog geen één gezien. Dan komt de zon achter de wolken vandaan en als bij toverslag verschijnen er overal libellen. Bizar! Waar die allemaal gezeten hebben? Joost mag het weten, maar ik kan eindelijk aan de slag.

Mijn eerste ‘slachtoffer’ is een steenrode heidelibel.

Steenrode heidelibel

Nu eens niet van de zijkant gefotografeerd, maar frontaal. Deze soort komt hier in grote getale voor. Als je loopt vliegen ze steeds vlak voor je voeten op. Ze zitten heel vaak op de grond, wat het fotograferen moeilijk maakt.

Ik kom nu ogen te kort: overal vliegen libellen en juffers rond. Het is dus niet voor niets dat dit gebied is uitgeroepen tot reservaat. Ik zie nu een donkere libelle. Ik hou hem in het oog en wacht tot hij een plekje opzoekt. Gelukkig gaat ie op een struikje zitten, zodat het iets makkelijker wordt een mooie achtergrond op mijn foto te krijgen.

Zwarte heidelibel

Een zwarte heidelibel dus en wel een mannetje. Ik vind hem prachtig met dat zwart met groene en gele vlekken. Als hij opvliegt blijf ik hem volgen en daardoor kan ik hem nog eens vastleggen vanuit een andere hoek.

Zwarte heidelibel (2)

Het is een heerlijk gevoel om zulke foto’s te mogen maken en ik geniet ook van alle libellen die rondvliegen. Naast de libellen zie ik ook een aantal juffers. Eéntje gaat even op een heidestruikje zitten en ik grijp mijn kans. Een pantserjuffer, maar ik heb geen idee welke. Navraag op het forum van Vroege Vogels levert de juiste naam op: een gewone pantserjuffer.

Gewone pantserjuffer

Ik begin nu toch wel erg onder de indruk te raken van de soortenrijkdom in dit gebied. En dan struikel ik ook nog eens over een soort die ook hoog op mijn verlanglijstje staat, maar die ik hier niet verwacht had. Geen libelle maar de mooiste spin van Nederland: de wespenspin, ook wel tijgerspin genoemd.  Deze spin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee gebied, maar heeft de laatste decennia een opmars gemaakt richting het noorden. Tegenwoordig is hij in Nederland in alle provincies waargenomen. Hij maakt zijn web laag bij de grond waar hij  altijd met de kop naar beneden in zit. Ik zeg hij, maar moet eigenlijk zeggen zij. Want bijna altijd wordt het vrouwtje gezien. Het mannetje is veel kleiner en niet zo mooi van kleur. Plat op mijn buik, met mijn rugzak als statief maak ik onderstaande foto.

Wespenspin

Een klein succesmomentje voor mezelf!

Ik denk deze dag mooi af te sluiten met dit beeld, maar dan zie ik, op weg naar de auto, nog een zwarte heidelibel. Een vrouwtje deze keer, dus die neem ik nog even mee.

Zwarte heidelibel vrouw

Ik zie na mijn eerste paar shots een vage donkere streep achter de libel door de foto lopen. Dat blijkt een verdorde grasspriet te zijn. Omdat me dat toch stoort loop ik met een grote boog om de libel heen en haal heel voorzichtig de grasspriet weg. Gelukkig blijft ze zitten! Via dezelfde route loop ik terug naar mijn camera. Nu kan ik mijn foto’s maken met een mooie rustige achtergrond.  Ik merk dat ik, nu ik wat langer fotografeer, ik meer op zulke details ga letten.

Al met al is het een succesvolle ochtend geworden en ik heb een plek gevonden waar ik zeker nog eens terug zal komen. Bedankt voor het lezen van dit verhaal en ik hoop dat je genoten hebt van het kijken naar mijn foto’s. Ik heb in ieder geval erg genoten van het fotograferen van deze libellen.

19 Reacties

 1. Wat een speciale plek René.Het krioelde daar dus echt van de libellen..Je foto’s zijn fantastisch mooi geworden.

  27 november 2013 om 21:58

 2. Ik vind de foto’s heel erg mooi, kwam toevallig bij je foto’s omdat ik zelf de zwarteheidelibel in mijn tuin heb kunnen fotograferen was daar erg blij mee.

  11 september 2012 om 21:17

 3. Prachtig hé dit reservaat. Ik ben er al een paar keer geweest en ook afgelopen zaterdag nog. had daar ook de zwarte heihelibel (moet ik nog plaatsen. Afgelopen zaterdag zijn wij voordat we bij de paarden kwamen (het klaphekje door) een zijpad opgeslagen naar de weidebeekjuffers. Eenmaal dar kwamen we diverse kleine poeltjes tegen en geloof het of niet, maar het stikte daar nog van de libellen en juffers. Werkelijk grandioos. Ik maak dit uiteraard niet aan iedereen wereldkundig (wordt anders veel te druk) maar het is een aanrader.

  11 september 2012 om 18:46

 4. Hallo René,
  Onlangs ontdekte ik jouw site en heb daar toen met veel plezier een aantal van je berichten zitten bekijken en lezen. Veel herkenning ook, we zijn ongeveer gelijktijdig met deze mooie hobby begonnen en we hebben zo te zien dezelfde brede interesse in de natuurfotografie.
  Je laat hier prachtige beelden zien van de libellen, de zwarte heidelibel heb ik nog nooit gezien, mooi is ie. Heerlijke achtergronden bij foto 2 en 3.
  Libellenreservaat, iets om te onthouden!
  En je blog onthoud ik ook!
  Groetjes Loes

  31 augustus 2012 om 15:24

 5. Hallo Ren’e,

  Eindelijk tijd gevonden op jouw blogs te reageren.

  Fraaie beelden van deze grote libellen. Ondanks dat je ze niet met dauwdruppels hebt kunnen maken is je missie toch deels geslaagd. Ik verwacht binnenkort toch wel een libelle met dauwdruppels. Je bent zo goed bezig de laatste tijd.

  Ik ga snel je blog opzoeken van de gevangen GBS!

  Gr,
  Remco

  23 augustus 2012 om 22:12

 6. ceesvandepanne

  Rene” erg mooi en scherp je foto”s ik geniet er van .ja de natuur is geweldig .
  er is altijd wel wat te bewonderen en om vast te leggen op foto”s toppie ,, rijswijk.

  22 augustus 2012 om 10:24

 7. Peter Duijndam

  René,

  Mooie macro’s, goed gedaan.

  Peter

  20 augustus 2012 om 18:03

 8. Dank jullie allemaal voor de leuke reacties.

  Groet, René

  19 augustus 2012 om 23:38

 9. Prachtige foto’s.Ik heb er van genoten.’t Is pas de tweede keer dat ik deze site bekijk!
  Hartelijk dank, en veel succes verder.
  H.v.d.Arend
  Veenendaal

  19 augustus 2012 om 22:08

 10. Prachtige serie René en wat mooi om de zwarte heidelibel te hebben gespot.
  Pracht platen stuk voor stuk met een mooie achtergrond ook.
  Gr. Tinie

  19 augustus 2012 om 16:32

 11. Mooie verzameling aan libellensoorten, de zwarte heidelibel kende ik nog niet.
  groetjes Ghita

  19 augustus 2012 om 16:24

 12. Je gaat er vast nog wel eens terug … er zullen ook vast wel een hoop zeldzame soorten zitten als er zo’n groot aantal verschillende geteld zijn.

  De wespenspin is vroeg … ik heb er ook al een hele bups gezien. Ik loop nu alleen nog maar met lange broekspijpen door het hoge gras 🙂

  19 augustus 2012 om 16:14

 13. Wat een schitterende foto’s René de achtergronden zijn ook prachtig, goed dat je daar op let, jij hebt wel heel erg je best gedaan! Wat een kick moet dit gegeven hebben, zoveel libellen zien!

  Groetjes, Mirjam

  18 augustus 2012 om 23:46

 14. Dit zijn pracht foto’s. Het is je voor dit jaar gelukt, en de spin is ook een beauty om te zien. Je bent vast met een glimlach thuis gekomen.

  Groetjes Von

  18 augustus 2012 om 21:30

 15. Het is weer genieten van je foto’s, René!

  18 augustus 2012 om 21:26

 16. Heel mooi René!
  Prachtig werk en zelfs namen erbij.
  De Wespspin heb je erg mooi gefotografeerd, mooi scherp en rustige achtergrond.
  Vr.gr. Greet

  18 augustus 2012 om 20:49

 17. p

  Hallo Renee, schitterend al die libellen. En de spin heb je heel mooi.Ik had ook zoon spin, maar hij zat tussen het gras, en ik dacht dat het een soort tor was. Weer wat bij geleerd. Ik geniet altijd als er een email van jou komt. mvg.

  18 augustus 2012 om 20:35

 18. yemrev

  Mooie – en vooral rustige – plaatjes, René. Toch maar weer op jacht geweest? Dipje alweer een beetje over, dus?

  18 augustus 2012 om 20:02

 19. Prachtige foto’s van de verschillende soorten. Leuk dat je de plek erbij noemt, want daar wil ik ook wel eens heen.
  Gr. Elly

  18 augustus 2012 om 19:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.