Buikschuiven in het bos

27 oktober 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Het is al weer meer dan drie weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Dat heeft verschillende oorzaken. Geen tijd om er veel op uit te trekken en ik bemerk ook een zekere blogmoeheid. Maar geen reden tot paniek hoor. In het leven gaat niets altijd op maximaal vermogen. Dus rustpauzes horen erbij, ook wat betreft fotografie. En ik heb niet helemaal stilgezeten de afgelopen weken. Twee keer ben ik er op uit getrokken om paddenstoelen te fotograferen. In dit blog wil ik jullie de resultaten laten zien.

Mijn eerste tochtje ging naar het prachtige Speulderbos. Het is de tweede week van oktober en de bomen zitten nog volop in het groene blad. Omdat het licht niet uitnodigde tot het fotograferen van de bomen en het bos concentreer ik me op de paddenstoelen. De eerste interessante soort die ik tegenkom is gelijk één van mijn favorieten: de porseleinzwam.

Vreemde sfeer

De foto geeft mooi de sfeer weer in de ochtendschemering tussen nacht en dag.

Hierna duurt het een tijd voordat ik iets zie wat ik de moeite van het fotograferen waard van. Ik verval in een oude fout: ik loop te veel en kijk niet goed genoeg. Maar uiteindelijk blijf ik staan bij een groepje al wat oudere paddenstoelen. Geen idee welke soort het is, maar ik vind een mooi detail in de omgekrulde hoed.

Paddokrul

De inspiratie is terug en een paar meter verder zie ik twee kleine zwammetjes tussen het mos staan. Nu neem ik juist wat meer afstand om de fragiliteit te benadrukken.

Tweeling zwammetjes

Je kan hier ook goed zien hoe groen alles nog is. De herfstkleuren moeten nog komen. Maar voor paddenstoelen maakt dat niets uit. Nu ik wat meer tijd neem om om me heen te kijken zie ik er steeds meer. Maar voor het volgende groepje hoef ik niet erg mijn best te doen. Die zijn zo groot dat ze moeilijk over het hoofd gezien kunnen worden.

Sombere hongingzwammen

Het zijn Sombere honingzwammen. Waarom ze somber zijn heb ik niet kunnen ontdekken. Ik wordt er in ieder geval vrolijk van. Wat een leuk groepje en ze staan ook nog eens op een mooie plek. Een halve meter verder staat nog een stelletje van deze soort. En die zijn net zo fotogeniek.

Honingzwam: vader met kids

Het doet me denken aan een ouder met een stelletje kinderen onder zijn hoede.

Intussen is het tijd geworden om me weer richting huis te begeven. Dus met stevige tred loop ik richting restaurant ‘Boshuis Drie’, waar de auto geparkeerd staat. Maar als ik een dikke tak vol met porseleinzwammen zie liggen, moet ik daar nog even mee aan de slag. Voordat ik vanmorgen vertrok had ik al een foto in gedachten en dit is de mogelijkheid om dat plannetje ten uitvoer te brengen. Na wat proberen, met de instellingen spelen en het zoeken van een goede compositie kom ik uiteindelijk tot dit resultaat.

Porseleinzwam van onderen

De mooiste foto van vandaag vind ik zelf. Een goede afsluiter dus en dan is het tijd voor een bakkie koffie!

Het tweede paddo-uitje was in de Drentse bossen bij Grolloo. Samen met mijn zus een ochtendje buikschuiven tussen de bladeren. Ik wil vandaag wat andere foto’s maken dan de vorige keer. Meer sfeer en minder registrerend. Al snel zien we genoeg paddenstoelen om mee aan de gang te gaan. Ik richt me vooral op de wat kleinere exemplaren. De ervaring leert dat je daar wat meer me kunt dan met die grote joekels. Ik zoek bewust naar een onscherpe omgeving rondom het zwammetje. En dat lukt.

Mycena

Dit is dus wat ik zo’n beetje in mijn hoofd had. Natuurlijk leent niet elke paddenstoel tot deze benadering. De geweizwammetjes groeien op een afgebroken tak en kun je mooi fotograferen met het bladerdak op de achtergrond. De zon en de lichte plekken zorgen voor de bekende bokehcirkels.

Geweizwammetjes

De volgende paddenstoel waar ik mijn aandacht op richt is wat groter. Het zou heel goed één van de russula soorten kunnen zijn. Als het zou moeten zou ik gokken op een braakrussula. Maar mocht je het weten dan hoor ik het graag. De bovenkant was in ieder geval roze-rood van kleur.

Russula?

Een soort die ik wel herken is de amethistzwam. En die staan hier in veelvoud. Lastig is het dan om het goede exemplaar te vinden. De vorm van deze spreekt me wel aan.

Amethistzwam

Ik keer weer terug naar het allereerste zwammetje van vandaag. Er staat namelijk nog een broertje bij en ik wil eens kijken of ik die in de compositie kan betrekken. Door de camera iets scheef te houden komt het kleintje uit de hoek. Ik vind dat een wat spannender beeld opleveren dan als hij gewoon recht staat.

Met zijn tweetjes

Zo zijn we allebei lekker bezig. En natuurlijk helpen we elkaar met het aanwijzen van leuke exemplaren en de instellingen van de camera. Twee weten meer dan één tenslotte. We besluiten even een klein stukje verder te lopen, waar de zon wat meer de bosbodem bereikt. En dat zie je gelijk terug in de foto’s. Het bruin/oranje verandert in rood/geel. Deze zwammetjes groeien bovenop een omgevallen boomstam, waardoor ik ze een beetje van onderen kan fotograferen.

Groepje mycena's

De zelfde achtergrond zie je terug bij dit duo. Ik heb hierbij wat geëxperimenteerd met het bijschijnen met een zaklampje en het gebruik van de interne flitser van mijn camera. Door de lichte achtergrond worden de paddenstoeltjes snel wat te donker naar mijn smaak. Onderstaande foto is gemaakt met de flitser met daarover een papieren zakdoekje om het licht wat te dempen. Vergelijkbaar met een diffuser. Een techniek die ik al eerder heb gebruikt.

Duo zwammetjes

Dan trekken we nog even verder en concentreren ons nog even op het kleine grut tussen de bomen. Wederom een Amethistzwam, maar nu wat vager in beeld gebracht.

Vage amethiszwam

Maar het allerkleinste heb ik voor het laatst bewaard. Ik wist van het bestaan, maar heb ze nog nooit bewust gezien, laat  staan gefotografeerd. Ik heb het over de Tengere Beukentaailing. Een speldeknopje dat groeit op half vergane beukenbladeren. Zo’n 10 mm hoog en heel erg dun. Letterlijk een speld! De eerste uitdaging is om er één te vinden die een beetje vrij staat. De meesten staan diep tussen de vers afgevallen bladeren. Een beetje bladharken helpt.

Tengere Bekentaailing

Mooi, maar dat moet nog abstracter kunnen. Dus weer zoeken naar het juiste diafragma en positie. Het blijft leuk om te doen en naar een foto toe te werken die je in gedachten hebt. En dit is het geworden, een ielig zwammetje in een zee van bladeren.

In een zee van bladeren

Al met al is het een blog geworden met best veel foto’s. Dat is het nadeel als je twee foto-uitjes in één blog stopt. Hopelijk hoeven jullie nu niet zo lang te wachten op het volgende blog als deze keer. Ik doe mijn best.

20 Reacties

 1. Zo dat zijn hele mooie plaatjes genomen in een prachtig bos waar ik ook heel graag en regelmatig kom. De sombere honingzwam staat er prachtig op ook de tengere beukentaailing is supermooi met mooi zacht licht en onscherpe omgeving, ik heb ze nog niet gevonden misschien toch iets meer over de grond kruipen de volgende keer. Ook verrassend hoe je met behulp van een lampje/flitser al een mooie belichting kunt krijgen. En zo heb ik weer wat opgestoken, dankjewel, groeten Adria

  5 november 2015 om 15:08

 2. Ik vind al je foto’s heel subtiel, bijna gevoelig… Je weet het heel mooi te brengen ! Groetjes, Dirk

  2 november 2015 om 19:46

 3. Wat weer een prachtige serie, René! Het is momenteel volop genieten van zoveel moois in het bos! Dank je wel voor het delen van zoveel schoonheid… Hartelijke groet, Angeniet

  2 november 2015 om 09:41

 4. oh que j’adore la première

  1 november 2015 om 18:31

 5. Blogmoeheid komt me bekend voor, ik heb daar zelf ook met enige regelmaat last van, maar gelukkig komt het tot nu toe iedere keer weer goed, want ik beleef toch eigenlijk wel teveel plezier aan mijn blog om er mee te stoppen.
  Je bent lekker aan het buikschuiven geweest, en net als jij vind ik de beeldvullende porseleinzwam de mooiste uit de serie, hele knappe plaat.
  De Tengere beukentaailing mag er ook zijn, want zijn ze klein hè? Hier geef ik de voorkeur aan de eerste en de laatste, beide hebben een heerlijke zachte en onscherpe omgeving, erg mooi.

  Groeten Loes

  1 november 2015 om 12:39

 6. Pracht foto’s René, zo heb ik het ook in mijn hoofd krijg het alleen niet zo mooi in beeld.
  Prachtig sfeertje , mooie kleuren en scherpteverloop.
  Groetjes Tinie

  31 oktober 2015 om 15:49

 7. Prachte foto’s, jouw mooiste foto is inderdaad heel mooi, maar dat is de rest ook.

  30 oktober 2015 om 13:18

 8. Het is wel inderdaad een erg grote, maar ook afwisselende serie opnames. De zachte uitstraling en de soms wat exotische kleuromgevingen kunnen me wel bekoren

  29 oktober 2015 om 20:22

 9. Mooie paddenstoelenblog, de tijd is er nu voor. Ik hoop ze de komende dagen ook mooi te kunnen fotograferen. De foto die jij zelf het mooist vond, de onderkant van de porseleinzwam, vind ik ook het mooist. De Drentse serie heeft een paar hele mooie sfeerplaatjes, met wat meer wazigheid erin en wat zachter van kleur. Dat spreekt mij aan.
  Maar ook de wat fellere herfstkleuren zoals bij het geweizwammetje doen het hier goed. Tja, het is gewoon allemaal erg mooi, en ik krijg echt zin dit weekend het bos in te gaan.
  groetjes Ghita

  28 oktober 2015 om 21:16

 10. yemrev

  Ondanks je fotografie- en blogdipje heb je toch een goed gevuld blog gecomponeerd! Het tweede deel laat wel de mooiste foto’s zien. Zal wel de invloed van je zus zijn 😉
  De geweizwam met mooie gele bolletjes vind ik de mooiste van deze serie. En inderdaad: de grotere paddo’s kan je meestal niet veel meer mee dan registrerend kieken (maar ook dat is een kunst); hoe kleiner hoe fijner.

  Groet, Dick

  28 oktober 2015 om 20:42

 11. Schitterende reeks paddenstoelen .De ene al mooier dan de andere.Hier is het in de bossen een groots schouwspel van alle kleuren van de regenboog.Op sommige plekjes lijkt de wereld in vuur en vlam te staan.Ik geniet van al dat moois en dat heb jij blijkbaar ook gedaan.

  28 oktober 2015 om 17:34

 12. alejandrophotodezign

  Erg mooie foto’s weer Rene. Ookal ben ik tegenwoordig woonachting in Chile, ik blijf je volgen 😉 Saludos vanuit Chile !

  28 oktober 2015 om 16:13

 13. Heel mooi gedaan, René

  28 oktober 2015 om 15:55

 14. Je hebt een prachtig collectie paddenstoelen bijeen weten te sprokkelen. Ik vind het van begin tot eind een erg mooie serie met de zesde (de abstracte close-up van de plaatsjes) en de14 foto (de amethistzwam) als sprookjesachtig mooie hoogtepuntjes.
  Hoewel de bomen nog goeddeels groen waren, heb je toch ook mooie herfsttinten in je foto’s weten te vangen.

  28 oktober 2015 om 14:02

 15. Een paddenstoel ter inspiratie, is bij mij nog niet zo gelukt. Er zitten bij jou echter wel super mooie plaatjes tussen. 4e en 5e van onderaf gezien is schitterend met die felgele achtergrond.
  De onderkant hoed zo mooi belicht is ook mijn favoriet. dat is iets dat mij ook nog wel eens wil lukken.
  Sombere honingzwammen, grappige naam maar ook fotogeniek! Erg mooi.

  28 oktober 2015 om 13:05

 16. Hoi René,
  Soms ontkom je niet aan registrerende beelden, maar het spelen met diafragma, afstand en licht levert soms opmerkelijke, onverwachte beelden op. Je kan eindeloos variëren. Het tweede deel levert wat mij betreft de mooiste beelden op, heel knap gedaan.
  Groet, Kees

  28 oktober 2015 om 10:58

 17. bas

  het zijn ware kunstwerken.

  28 oktober 2015 om 09:31

 18. Wat een prachtig werk van paddestoelen in alle vormen en kleuren !!!

  28 oktober 2015 om 09:09

 19. p

  Hallo Rene. Ik vind ze echt allemaal heel mooi.

  28 oktober 2015 om 09:01

 20. Super mooi!

  28 oktober 2015 om 08:08

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.