Kootwijkerzand

22 juni 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Het is 28 mei en vandaag staat de tweede excursie van dit jaar op het programma. Met de fotoclub VNF-Nijkerk gaan we naar het Kootwijkerzand. Leuk, want daar ben ik nog nooit geweest. Nu hadden de organisatoren bedacht dat het wel mooi zou zijn als we de zonsopkomst mee konden maken. Dus hadden ze toestemming geregeld om voor zonsopkomst het gebied in te mogen. Er is alleen één nadeeltje: de zon komt op om half zes. Vertrektijd Nijkerk is half vijf. Dat betekend dat ik om vier uur uit Almere moet vertrekken. Half vier opstaan dus! Leuk hè, zo’n hobby?

Bij het Kootwijkerzand aangekomen is de vraag of het vroege opstaan zin heeft gehad. Een wolkenband aan de oostelijke horizon voorspeldt niet veel goeds voor een mooie zonsopkomst. Gelukkig voor ons laat de zon zich toch nog even zien. Hier bij de bekendste boom van het gebied.

Zonsopkomst Kootwijkerzand

Het blijft toch het mooiste moment van de dag wat mij betreft. Alleen ook altijd snel weer voorbij. Dus ook een beetje hectisch om de juiste composities te vinden. Hier nog een foto van dezelfde boom vanuit een andere hoek.

zonsopkomst Kotwijkerzand 2

Tijdens het maken van deze foto’s bleek er achteraf een paparazzi actief te zijn geweest.  Ik kreeg later van een clubgenoot onderstaande foto doorgestuurd. Laat ik deze actiefoto dan ook maar plaatsen. Kunnen mensen me eindelijk herkennen als ze me tegen komen in het veld  😉

Actiefoto

Rick, bedankt voor de foto.

Zoals op elke excursie zijn er ook nu een aantal opdrachten bedacht. Deze keer waren dat grillige structuren en dieptewerking. Verder een extra opdracht voor de liefhebbers: het maken van een panorama samengesteld uit tenminste 4 verticale gestitchte foto’s. Ik besluit met de structuren aan de gang te gaan. Ook wil ik wel eens proberen een samengesteld panorama te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ben benieuwd wat ik er van kan maken. Ook hoe het werkt op de computer om die foto’s aan elkaar te plakken.

De zon is inmiddels volop aanwezig. De eerst nog aanwezige wolkenvelden zijn weggetrokken. Na een kleine omzwerving zijn we opnieuw bij de vliegden belandt die ik tijdens de zonsopkomst fotografeerde. Een enorme, uitwaaierende boom met verschillende stammen. Lastig om in één keer op de foto te krijgen, dus een mooi object voor een panorama van een aantal aan elkaar geplakte foto’s. Dus mijn statief voor de boom gezet, groothoek op de camera en na elke foto de camera een stukje draaien. Ik zorg ervoor dat de foto’s elkaar een beetje overlappen. Als het goed is kan Photoshop ze dan goed in elkaar passen. Uiteindelijk heb ik 8 foto’s genomen. Het plakken in Photoshop blijkt erg makkelijk (staat gewoon in het menu) en uiteindelijk is dit het resultaat.

panorama1

Een paar dingen vallen me op:

 1. de horizon is niet recht
 2. er zijn aan de boven en onderkant stukken afgesneden
 3. het kleurverschil in de lucht

Bij het maken van de panorama legt Photoshop de beelden over en naast elkaar. Blijkbaar vallen er boven en onder dan stukken af. Op de computer zie je dat als witte gebieden. Later moet je die er weer afsnijden. Volgende keer moet ik daar dus rekening mee houden en wat meer afstand houden tot het onderwerp. Ook moet ik er goed op letten dat mijn statief en statiefkop waterpas staan. Al met al een leuke opdracht en ik heb weer wat bijgeleerd.

Ik vervang de groothoeklens voor de macrolens. Op zoek naar structuren voor de tweede opdracht. Maar eerst zie ik nog allerlei klein spul op de plekken waar het zand begroeid is geraakt. Erg leuk om daar minilandschapjes van te maken.

Graspolletje

Ook staan er veel kleine bloemetjes tussen het mos. Ik dacht eerst dat het bloeiend mos was, maar het is een plantje genaamd heidespurrie. Nog nooit van gehoord, maar het is wel fotogeniek.

Heidespurrie

Na dit kleine intermezzo, dan toch op zoek naar structuren. Je hebt mogelijkheden genoeg: het zand, de plantjes, bladeren, boomschors of oud hout. Ik kies ervoor om me te focussen op oude boomstronken en takken. Het is een zoektocht naar structuren, kleuren, lijnen en compositie. De resultaten heb ik in onderstaande galerij weergegeven. Door op één foto te klikken kun je er doorheen bladeren.

Het leuke van zo’n opdracht is dat je andere dingen ziet dan normaal op een foto-uitje. Je wordt gedwongen anders te kijken en dat leidt dan weer tot andere foto’s. Misschien een goed idee om, als ik zelf op pad ga, ook maar eens een opdracht voor mijzelf te verzinnen!

Ondertussen geniet ik natuurlijk ook van de prachtige omgeving. Een uitgestrekt stuifzand gebied. Vooral de dennen die vaak op een heuveltje staan zijn mooie modellen om te fotograferen.

Kootwijkerzand

Ik ben niet bewust bezig geweest met de opdracht over dieptewerking, maar het pad tussen de heuvels door geeft wel dat effect in deze foto.

Wat mij betreft een zeer geslaagd uitje! Het vroege opstaan ben ik allang vergeten. En, niet onbelangrijk, het was gezellig om weer eens met een groep op pad te gaan. Altijd leuk om te zien hoe iedereen op zijn eigen wijze met fotografie bezig is. En op hoeveel verschillende manieren je één boom kan fotograferen. Inspirerend!

Met nog een laatste foto van het het gebied nemen we afscheid. Ik kijk nu al uit naar ons volgende clubuitje.

Vliegdennen op Kootwijkerzand

13 Reacties

 1. Idd wel heel erg vroeg als om half vier de wekker afloopt maar als je dan de mooie zonsopkomst kan vastleggen ben je dat al snel vergeten. Mooie foto’s van een prachtig gebied, ben er zelf een paar keer geweest en elke keer weer anders door het licht dat nooit het zelfde is. Je mini landschapje vind ik erg mooi en ook de heidespurrie is prachtig! Nu nog een keer teruggaan met zonsondergang, ook heel erg mooi ! Groeten Adria

  4 juli 2016 om 16:41

 2. Wat een mooie sfeervolle beelden, dat heb je als je er vroeg op uit gaat. Ik vraag mij wel af in welk deel van het Kootwijker zand jij was, ik ben er in het voorjaar geweest , ter hoogte van Radio Kootwijk, maar daar was vooral bos en weinig zand met vliegdennen, die hoop ik bij een volgend bezoek wel aan te treffen, want dat landschap spreekt mij ontzettend aan.
  jouw openingsfoto spreekt mij het meest aan, gevolgd door de voorlaatste, mooie composities en lichtval, hoewel de wolkenloze hemel misschien niet de meest spannende lucht is,maar dat heb je als fotograaf niet in de hand.
  groetjes Ghita

  26 juni 2016 om 14:28

 3. Hoi René.
  Het is een schitterend gebied dat talloze mogelijkheden voor fotografie biedt, zoals je hier ook laat zien in al zijn verschillende vormen. Liefhebbers van landschapsfotografie kunnen zich hier geweldig uitleven.
  Groet, Kees

  26 juni 2016 om 10:31

 4. Pracht foto’s René.
  Op de eerste drie heb je hele mooie kleuren en sfeertje te pakken.
  Maar ook de structuren heb je mooi vastgelegd, daar vind ik die met het kleine bloempje het allermooist.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  25 juni 2016 om 13:16

 5. Je macro’s vind ik zonder meer het mooist in deze serie en de eerste zeer zeker, van het mini landschapje. Hoewel het wel erg vroege opstaan toch ook niet helemaal voor niets was. Oh, nu ga ik je zeker herkennen uhumm.

  Foto’s aan elkaar plakken is een makkie, doe het heel veel. Je moet er gewoon op letten dat de foto’s elkaar voor 40 % overlappen en dat je je toestel op dezelfde hoogte blijft houden. Doe het altijd uit de hand want een statief meeslepen is me teveel moeite.

  24 juni 2016 om 13:09

 6. De structuren vind ik wel heel bijzonder, vooral de krokodil en boomschors. Maar het landschap mag er ook zijn hoor!

  Groet Loes

  24 juni 2016 om 08:51

 7. yemrev

  Ik geloof bijna niet wat ik lees, René! Jij en moeite met vroeg opstaan? 😉
  Het Kootwijkerzand is inderdaad een gebied met mogelijkheden voor landschapsfotografie. Staat ook nog op mijn lijstje voor als ik weer eens een weekje in Beekbergen verblijf. Kan trouwens ook prima bij zonsondergang! En zelfs ’s nachts als je de Melkweg wilt vastleggen…
  Je macro’s vind ik trouwens het mooist van deze serie.

  Groet,Dick

  PS: overigens is paparazzi het meervoud van paparazzo…

  23 juni 2016 om 22:15

 8. Ben er nog nooit geweest maar de woestijnachtige beelden zetten je fantasie aan het werk. De foto’s ? Ronduit prachtig

  23 juni 2016 om 19:10

 9. Mooie beschrijving van deze excursie en de opdrachten waar je je daarbij op hebt gestort.
  Het maken van een panoramafoto m.b.v. meerdere foto’s is en blijft vaak een lastig klusje, maar als je wat meer ervaring hebt opgedaan, weet je na verloop van tijd waar je op moet letten bij het maken van de foto’s. Die vormen tenslotte wel de basis.
  Verder vind ik vooral je zoektocht naar structuren erg geslaagd met fraaie resultaten.

  23 juni 2016 om 16:17

 10. Dit genieten, René!
  Prachtige reeks foto’s met een heerlijk verhaal…
  Groetjes Anna

  22 juni 2016 om 22:20

 11. Sterke foto’s en inderdaad ik zie dat je anders kijkt met die macrolens. Knap die structuren. Leuk moeten we allemaal eens doen, ons een opdracht opleggen…

  22 juni 2016 om 16:36

 12. Dat uurtje rond zonsop- en -ondergang geeft altijd prachtige resultaten, maar je moet erop gebouwd zijn om die mee te maken 😉 Ik ken het gebied en in combinatie met mooie luchten zijn die zandverstuivingen prachtige onderwerpen. Mooie serie!

  22 juni 2016 om 16:04

 13. Lijkt me daar een mooi gebied met zandduinen.Het is inderdaad vroeg opstaan maar heb verleden jaar een cursus macrofotografie gevolgd en omdat de plek ver van me vandaan lag ,moest ik nog vroeger opstaan.Ik denk er aan in augustus ook eens in te schrijven voor een uitstap die erg interessant blijkt te zijn.

  22 juni 2016 om 14:13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.