Balgzandpolder 3: de overige gasten

17 juni 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Hier is dan het derde en laatste deel over de dag in de hut bij de Balgzandpolder.

Naast de vaste gasten kwamen er natuurlijk ook nog wat toevallige voorbijgangers voor de hut. En nog een aantal soorten die meestal verder weg zaten. Eén van de eerste bezoekers ’s ochtends was dit witgatje. Hij gunde ons een paar foto’s en we hebben hem de rest van de dag niet weer gezien.

Hij wordt vaak verward met de oeverloper, maar bij de oeverloper loopt het wit aan de voorkant op de buik in een krul naar boven.

Op de plas zijn er ook verschillende eenden en ganzen aanwezig. Een aantal families van de wilde gans zwom gedurende de dag voor de hut langs. Ik heb daar geen interessante foto’s uit kunnen halen. Wel vond ik deze houding van de gans leuk toen hij even op het eilandje liep.

Nu ik toch bij de ganzen ben: ik had ook nog een primeur. Vandaag zag ik mijn eerste rotganzen. Een mooie soort, die één van de meest verkeerde namen heeft in de dierenwereld. Ver op de plas waren een aantal zich aan het wassen. Dat levert altijd leuke poses op.

Je moet toch met me eens zijn dat de naam rotgans totaal niet past bij deze mooie vogel.

Ook het visdiefje is maar een paar keer langs gekomen. Ik vind het een prachtige vogel. Ze waren steeds met z’n tweeën, dus ik neem aan man en vrouw. Eén keer had hij een soort van visje in zijn snavel. Google leerde mij dat het een zeenaald is. Verwant aan het zeepaardje. Al heel snel waren ze weer vertrokken om de rest van de dag ook niet meer terug te keren helaas.

Wie wel wat vaker terugkwamen waren de wintertalingen. Meestal lekker slobberend in de modder.

En dat is natuurlijk veel gezelliger als je het met zijn tweeën doet.

Zoals je ziet hebben we het erg getroffen met al die vogels voor de hut. Maar ook op het land kon je wel eens wat zien. Doordat er geen glas voor de opening van de hut zit kun je je lens naar buiten steken en ook naar de zijkant fotograferen. Zodoende kon ik deze bergeend in het gras vastleggen. Dit was op het eind van de middag toen het zonnetje er even door kwam.

Dit blog wordt een beetje een opsomming van de vogels die voorbij kwamen. Er valt ook niet veel te vertellen. Zo’n dag in een hut is vooral stilzitten, wachten en gezellig kletsen. En zo af en toe actie als er vogels vlak voor de hut verschijnen. En dat laatste gebeurde ook toen deze groenpootruiter zich liet zien.

Ook weer een prachtige soort om voor de lens te krijgen. Herkenbaar aan zijn iets omhoog gebogen snavel en, uiteraard, zijn groenige poten.

Steenlopers heb ik al vaker gezien, maar nog nooit in het zomerkleed. Het was dan ook leuk dat dit exemplaar ons even liet zien hoe mooi hij in de zomer is.

En zo liep de dag weer op zin eind. Het was een goed gevuld fotodagje met mooie resultaten. Heel anders dan de boshutten die Dick en ik tot nu toe bezochten, maar minstens zo leuk. Het feit dat ik drie blogjes nodig had om alles te laten zien zegt genoeg denk ik.

Laat ik nu bijna een heel belangrijk hoofdpersoon van de dag vergeten! De enige vogel die van mij een naam gekregen heeft. De hele dag zwom er een krakeend voor de hut op en neer. Kwam ie weer aanzwemmen en om de vijf seconden: kwek. Niet verrassend dat dit eendje Kwek genoemd werd. Dus als afsluiter van deze prachtige dag: KWEK!

 

 

 

 

11 Reacties

 1. Ook dit is weer een knappe serie. De mooiste treffer is voor mij de foto van het visdiefje met de zeenaald.

  2 juli 2017 om 15:59

 2. Weer een genoegen om naar te kijken! Fijn weekend gewenst en hartelijke groet, Angeniet

  30 juni 2017 om 17:29

 3. yemrev

  Een mooie opsomming met wat mij betreft de rotgans, visdiefje en bergeend als mooiste. De gans die nieuwsgierig de hut in lijkt te kijken is erg leuk.
  Je beschrijving van een dagje ‘hutzitten’ is treffend: vooral gezellig. Voor de verandering was dit inderdaad een fraaie hut met veel aanloop, maar persoonlijk vind ik bosvogels toch leuker, denk ik. Meer kleur in ieder geval.
  Dat dit alweer bijna twee maanden geleden was: wat vliegt de tijd. Mijn blogje gaat denk ik pas in de herfst de lucht in… die rotvakanties ook :p
  Groetjes, Dick

  28 juni 2017 om 21:33

 4. ook deze serie is geweldig, wanneer zijn jullie geweest, toch al een tijdje geleden, in april of mei? Denk er toch over volgend jaar met iemand hier uit de omgeving eens een dagje naar deze hut te gaan. Zoveel moois dat je te zien krijgt, hier vind ik de bergeend foto erg mooi, wat een prachtig licht Ook de wintertalingen zo mooi dichtbij, de steenloper in zomerkleed en de mooie groenpoot ruiter zijn geweldige foto’s.
  groetjes Ghita

  25 juni 2017 om 12:40

  • Hoi Ghita, bedankt voor je reactie. Wij waren en op 2 mei. Misschien zou je nog wat later kunnen gaan om een kans op jonge kluten en tureluurs te hebben.

   25 juni 2017 om 13:34

 5. Pracht serie, de bergeend in het gras springt er voor mij uit.
  Pracht foto, zonder de andere te kort willen doen.
  Groetjes Tinie

  22 juni 2017 om 13:50

 6. Hoi René,
  Ook al vind je het een opsomming, de soorten die je laat zien vormen samen toch een hele mooie serie. Bovendien zitten er toch wel wat minder alledaagse soorten bij.
  Ik denk je terecht constateert dat het al met al een zeer geslaagde dag geweest is.
  En oh ja, de gans verdient een eervolle vermelding voor zijn houding.
  Groet, Kees

  19 juni 2017 om 16:40

 7. haha die gans steelt de show! Het zijn prachtige foto’s en je hebt wel veel gezien! Een genot om te mogen meegenieten.

  18 juni 2017 om 10:33

 8. De mooiste foto ? .. ik ga niet kiezen.
  De leukste foto ? .. absoluut de gans 🙂

  18 juni 2017 om 09:16

 9. Zoveel gezien en gefotografeerd was dus zeker de huur van een kijkhut waard.Prachtige foto’s René

  18 juni 2017 om 00:03

 10. That's me

  Je hebt toch een aardige verzameling aan vogels erbij gekregen die dag in de hut. Mooie foto’s.

  17 juni 2017 om 13:42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.