Van de plank

10 april 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Ik schrijf meestal over één bepaald onderwerp. Dat heeft alleen wel een nadeel: losse foto’s die niet in het verhaal passen vallen buiten de boot. Of eigenlijk: buiten de blog. Dus zo af en toe gooi ik er een blogje tussendoor met foto’s die op de plank zijn blijven liggen.

Tuinvogels

Ook afgelopen winter heb ik weer een voederplek ingericht voor de vogeltjes in onze tuin. En hoewel ik niet vaak heb gezeten om te fotograferen, heb ik toch een aantal aardige opnames kunnen maken. Zoals elk jaar hadden we ook nu een roodborstje in de tuin.

Roodborstje

En als dan op de achtergrond de zon schijnt krijg je een sprankelend geheel.

DSC_5294a

De meest voorkomende vogel in ons nieuwbouwtuintje is de vink. Vaak zagen we één man met een aantal vrouwtjes. Een echte charmeur kennelijk. En ik moet zeggen: hij ziet er goed uit!

Vink

Een andere veel geziene gast is de koolmees. Altijd lastig om te fotograferen op de voederplek. Meestal zitten ze in de boom. Ze storten zich dan op de tafel, pikken een zonnebloempit mee en voor je het weet zijn ze weer verdwenen. Maar er is altijd wel een uitzondering op deze regel. En als dank mag hij meedoen in dit blog.

Koolmees

De laatste vaste bewoners die ik wil laten zien zijn een koppeltje Turkse tortels. Al jaren komen ze met z’n tweeën langs. Ze horen er intussen gewoon bij!

Turkse tortel

Het is altijd leuk hoe ze achter de mosheuvel naar zaadjes zoeken. Zo af en toe komt dan even dat koppie tevoorschijn.

kiekeboe tortel

Maar als onze kat thuiskomt is al het spul snel verdwenen.

Lucky

Tot zo ver de tuinvogels. Andere soorten die we afgelopen winter zagen: pimpelmees, ekster, winterkoninkje, merel, huismus en houtduif. Geen bijzondere soorten, maar evengoed heerlijk om naar te kijken.

Rondje Almere

Zo af en toe fiets ik wel eens een rondje als het mooi weer is. De camera gaat dan meestal mee. En soms kom je hele leuke dingen tegen. Of je zit met een bepaald  doel ergens te fotograferen en dan komt er iets heel anders langs. Nu is een mooie gelegenheid om die foto’s te laten zien.

De Oostvaardersplassen zijn vlak bij, dus kom ik er regelmatig. Hieronder een aantal foto’s uit dat gebied of daar vlak bij. Een zilverreiger blijft een prachtige vogel om te zien. Ook al zie je ze tegenwoordig regelmatig. De gele snavel is in de broedperiode verdwenen.

Zilverreiger

In de winter zitten er veel edelherten in het Oostvaardersbos. En hoewel het bos is afgesloten in deze periode kun je vanaf het fietspad soms leuke foto’s maken. Dit hert stond mooi op het pad tussen de hoge bomen.

Edelhert op het pad

Meestal vliegen de grauwe ganzen van je af als ze opvliegen. Deze keer had ik de mazzel dat ze recht op me aan kwamen vliegen. Het leverde mij een leuke actieplaat op.

DSC_8565

Ik ben een aantal keren naar de ijsvogels geweest (foto’s volgen later). Blijkbaar hadden ze een winterkoninkje als buurman. Een enkele keer koos ook hij de stok uit als landingsplaats en kon ik hem dus mooi fotograferen.

Winterkoninkje

Het staartje vibreerde zo snel dat het onscherp werd. Een andere keer was hij iets rustiger. Een ander takje en de achtergrond is het water.

Winterkoninkje met de staart omhoog

Het allermooiste moment was echter toen hij helemaal los ging. Uit volle borst zong hij zijn liefdeslied. Ondertussen wapperend met zijn vleugels en zijn staartje wijd uit. Een prachtig moment om mee te maken.

Liefdeslied van het winterkoninkje

Dit lijkt me een mooie afsluiting van al dit losse spul. Ik hoop dat je genoten hebt van mijn natuurmomenten. Ik in ieder geval wel!

19 Reacties

 1. Prachtige serie van foto’s die nog op de plank lagen… en de foto van de kat vind ik geweldig! Groet, Angeniet

  18 april 2016 om 07:35

 2. Wat een leuke, gevarieerde blog ! De eerste die je in je tuin hebt gemaakt vind ik heel mooi door de prachtige achtergrond zo mooi soft en dan de kat die thuiskomt; heel leuk en heel bekend , floep weg alle vogels …..(afentoe kan ik hem wel schieten !) Ook het winterkoninkje , klein en dapper , heb je heel mooi vastgelegd ! Groetjes Adria

  17 april 2016 om 18:44

 3. mooie serie, zonde om op de plank te laten liggen. Leuk die roodborst zo van dichtbij, grappige foto van de kat die verstoppertje speelt, het edelhert op het pad,een mooi moment…maar mijn favoriet is de laatste foto van dat hele blije winterkoninkje, wat een geweldige foto.
  groetjes Ghita

  17 april 2016 om 10:57

 4. Plankje weer wat opgeruimd, deze foto’s zijn stuk voor stuk mooie wonderschoon, heel goed dat je dit op de blog zet, vooral de roodborst foto’s zijn prachtig. Die zijn echt op een heel mooi plekje gaan zitten.

  Groetjes Von

  17 april 2016 om 09:54

 5. yemrev

  Van de plank of los zand, hoe je het ook noemt, het ruimt altijd lekker op. En het zijn ook best mooie plaatjes om niet te delen. Voor mij springen de tweede roodborst en de laatste Winterkoning er uit, vooral die laatste. Ik heb nog nooit een winterkoninkje zo enthousiast uit zijn dak zien gaan!
  Groet, Dick

  16 april 2016 om 22:28

 6. Mooie serie weer, René! De laatste foto van het winterkoninkje vind ik prachtig. Het koppie van de Turkse Tortel zo boven dat prille groen heeft ook wel wat. Al met al heel mooi!

  15 april 2016 om 23:56

 7. een ronduit prachtige serie René. De gecamoufleerde kat doet mijn mondhoeken krullen 🙂

  15 april 2016 om 19:58

 8. Goed dat je af en toe wat van de plank haalt René.
  Prachtige serie met een hele mooie afsluiter.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  15 april 2016 om 14:35

 9. Vinkje is toch echt een vrouwtje en geen mannetje…..
  Je laatste foto is een geweldige uitsmijter, met grote voorsprong de mooiste foto!

  Groet Loes

  15 april 2016 om 13:07

 10. Het valt me op dat elke foto zo’n mooie achtergrondkleur heeft dat ook nog eens perfect matched met elk vogeltje. De roodborst die je recht aankijkt is schitterend. Alles ertussen in ook heel mooi, die poot van de kat haha, grappig en het kopje van de duif … ook een leuke.
  Waar ik helemaal kapot van ben zijn de drie foto’s van de winterkoning met de laatste als absolute topper. Thanks for sharing !

  15 april 2016 om 11:42

 11. Hoi René,
  Zo zie je maar. Er is altijd wel een goede manier te vinden om nog veel mooie platen te laten zien. Stuk voor stuk zijn ze prima geslaagd. Voor mij zijn de eerste en de laatste de beelden die eruit springen.
  Groet, Kees

  15 april 2016 om 09:38

 12. Van begin tot eind weer een logje met prachtige foto’s en prettig lezende tekst. Het zou zonde zijn om al dat moois op die plank van je te laten verstoffen, René, wat mij betreft mag je vaker wat van de plank halen.

  15 april 2016 om 00:11

 13. Lasse

  Great shots !

  14 april 2016 om 20:04

 14. Schitterende foto’s René en de laatste tart alle verbeelding.Hij zingt z’n hoogste lied.

  14 april 2016 om 18:37

 15. alejandrophotodezign

  Otra vez espectacular!! Saludos de Chile !!!

  14 april 2016 om 15:59

 16. Jan Voskuil

  met stip de laatste al is dat edelhert ook een bijzonder fraaie

  14 april 2016 om 14:59

 17. Van mij mag je nog over losse flodders loggen! Heb genoten van al deze plankblijvers.

  14 april 2016 om 13:16

 18. Leo

  Hoe groot is jou plank..?? 🙂 🙂 prachtig deze voorraad aan foto’s.

  14 april 2016 om 12:30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.