Libellen

29 augustus 2016

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar hier is dan eindelijk een nieuw blog. Er is veel gebeurd de laatste tijd, ook op het gebied van mijn gezondheid. Dus de mediastilte was gedeeltelijk gedwongen en aan de andere kant was ik ook even toe aan een pauze. Het fotograferen staat nog steeds op een laag pitje, maar ik heb nog wel wat op de plank liggen van de afgelopen tijd.

Zo ben ik in juni druk geweest met libellen bij de Laakse Slenk. Jullie hebben er al iets van gezien in mijn blog over de uitsluiper. Maar naast die ene libel, heb ik natuurlijk nog veel meer gezien. In dit blog een impressie hiervan. Mijn eerste bezoek begon tijdens zonsopkomst. In het vroege zonlicht kwam ik de eerste libel tegen.

Gouden libel

Kijk, dat is nog eens een goede start van de dag. Een paar minuten later kon ik ook de koperen ploert mee nemen in de foto.

Sunshine libel

Het is altijd fijn werken met tegenlicht. Het levert vaak sfeervolle foto’s op. Vergelijk bovenstaande foto maar eens met de volgende. Dezelfde libel, op dezelfde plek, drie minuten later, maar dan vanaf de andere kant. Mooi gedetailleerd, maar een stuk minder sfeer. Een andere manier van in beeld brengen van hetzelfde onderwerp. Ook mooi toch?

libel close

Het stikt hier van de libellen. Een waar Eldorado voor de macrofotograaf. Al speurend loop ik langs de waterkant. Het mooie van zo’n groot aanbod is dat je kritisch kunt zijn en de exemplaren die net op een iets minder fotogeniek plekje zitten gewoon kunt negeren. Maar deze oeverlibel zat op een mooie plek en, net zo belangrijk, voor een mooie, pastelkleurige achtergrond.

Oeverlibel

Bij de volgende libel pak ik nog snel even het mooie ochtendlicht mee. Volgens mij is een nog een vers exemplaar en nog bezig op te drogen na het uitsluipen. Het is niet te geloven, maar ik ben nog geen half uur bezig en heb al zoveel mooie foto’s kunnen maken!

Tegenlicht libel (ochtend)

Al lopend door dit voor mij nieuwe gebied blijf ik genieten van mijn omgeving. Het is geweldig om zo’n nieuw plekje te ontdekken.

Bij de volgende foto heb ik wat meer gedaan in de nabewerking. Ik heb geprobeerd er een zachtere uitstraling aan mee te geven. Dit is wederom een oeverlibel.

Oeverlibel high key

Veel oeverlibellen dus en ook de verschillende heidelibellen zijn goed vertegenwoordigd. Een soort die ik minder vaak zie is de platbuik. Maar ook die vliegen hier rond. En gelukkig voor mij blijken ze ook wel eens uit te rusten. En dus kan ik onderstaande foto maken.

Platbuik

Het is niet moeilijk te bedenken waar de naam vandaan komt.

Naast al die libellen zie ik héél veel juffers. Deze keer besteed ik er niet zoveel aandacht aan. Dat moet ik een andere keer nog maar eens goedmaken. Want ze zijn net zo mooi als de libellen. Als afsluiting van dit blog toch nog één foto van een waterjuffer. Het is niet te zien, maar jullie moeten maar van me aannemen dat het een lantaarntje is.

Kiekeboe lantaarntje

13 Reacties

 1. Fijn dat je bloggen (en fotograferen) weer een beetje kan oppakken. Een mooie serie, waarbij de zonsopkomst foto’s en die mooie zachte oeverlibel mijn favorieten zijn
  groetjes Ghita

  10 september 2016 om 17:15

 2. Schitterend, René. Zo’n sluitstuk zie ik ook graag 🙂
  Het allerbeste voor jou
  Groetjes, d

  10 september 2016 om 14:19

 3. Wat een mooie serie René.
  Prachtig met de kleuren van de zon.
  Ik vind nr.1 , 2 en 5 dan ook het allermooist.
  Groetjes Tinie

  3 september 2016 om 19:22

 4. Hoi René,
  De vroege ochtend is een geweldig tijdstip om te fotograferen. Het moet natuurlijk wel meezitten, want het onderwerp moet wel op een aantrekkelijke plek zitten. Je hebt mooi geprofiteerd van het licht, want het zijn prachtige beelden geworden die niet doorsnee zijn. Er breekt nu een mooie tijd aan met dauw in de vroege ochtend. Op een libellenrijke plek is het dan nog meer genieten.
  Groet, Kees

  1 september 2016 om 09:44

 5. Zucht.. zo mooi die libellen! Je hebt er weer een fraai verslag van gemaakt! Groet, Angeniet

  1 september 2016 om 08:04

 6. Jan Voskuil

  Mooie serie met voor mij als hoogte punt foto 2

  31 augustus 2016 om 19:39

 7. yemrev

  Mooie serie hoor, vooral nr 1, 2, 4 en 5. Kiekeboe blijft altijd leuk!
  Groet, Dick

  30 augustus 2016 om 22:20

 8. Een prachtserie Rene, met voor mij de afsluiter als mooiste foto

  30 augustus 2016 om 20:25

 9. Dat zijn knappe foto’s, René, een lust voor het oog.
  Het beste met je gezondheid!

  30 augustus 2016 om 12:51

 10. Had je inderdaad al gemist en hoop dat alles nu wat beter voor je gaat. Een blogdipje heb ik ook net achter de rug trouwens.
  Je begint natuurlijk prachtig in de vroege ochtend. Als foto 3 de eerste geweest was had ik die ook prachtig gevonden maar foto 1 en 2 zorgen ervoor dat die automatisch wat gewoontjeser wordt.
  Het juffertje is super … Heel grappig ook.

  30 augustus 2016 om 11:02

 11. Supermooie serie!

  30 augustus 2016 om 08:52

 12. Schitterende fotoreportage en leuk als er zoveel rondvliegen dat je kan kiezen

  29 augustus 2016 om 23:49

 13. p

  Hallo Rene. Ikhoop dat het wat beter met je gaat.
  De libelles zijn mooi. Vooral het lantaarntje. Grt.

  29 augustus 2016 om 23:34

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.